Nieuwe advocaat Dutroux wil weg uit Neufchâteau

Marc Dutroux heeft zijn advocaat Julien Pierre de bons gegeven. Zijn nieuwe advocaat, de Brusselaar Daniel Kahn, heeft al meteen voor sensatie gezorgd. Hij vraagt het Hof van Cassatie om het onderzoek-Dutroux weg te halen uit Neufchâteau omdat het onderzoek daar niet objectief zou zijn gevoerd.

Daniel Kahn, een Brussels advocaat die tot voor kort vooral gespecialiseerd was in internationaal recht, is de nieuwe advocaat van Marc Dutroux. De oude, Julien Pierre, was het niet meer eens met de verdedigingsstrategie die Dutroux wilde volgen.

Kahn stapte gisteren al meteen naar het Hof van Cassatie om “een verzoekschrift tot gewettigde verdenking” in te dienen tegen de rechtbank van Neufchâteau. Kahn doet dat omdat zijn cliënt, Marc Dutroux, volgens hem niets te maken heeft met de ontvoering van Julie en Melissa op 24 juni 1995. Volgens Dutroux en zijn nieuwe advocaat is onderzoeksrechter Langlois partijdig geweest in zijn onderzoek tegen Dutroux en moet het onderzoek daarom weg uit Neufchâteau.

“Het wordt tijd dat de waarheid over de ontvoering van Julie en Melissa aan het licht komt,” zegt Kahn. “Mijn cliënt is onschuldig.” Het gerecht in Neufchâteau meent dat Dutroux zelf de meisjes ontvoerde. Zijn vrouw en Michel Lelièvre bevestigen dat. Bovendien verbleven Julie en Melissa maandenlang in de kelder van Dutroux en begroef hij eigenhandig de lichamen in zijn tuin.

De raadkamer van Neufchâteau moet normaal morgen beslissen over de doorverwijzing van 14 verdachten naar het hof van assisen. Of de raadkamer dat nu ook zal doen, is twijfelachtig. De raadkamer is niet verplicht om te wachten op de beslissing van Cassatie over de klacht van Dutroux maar ze kan dat wel. Cassatie buigt zich op 22 januari over de zaak.

Meester Daniel Kahn is nog niet aan het einde van zijn Latijn. Hij kondigt voor vandaag nog andere “spectaculaire” procedurestappen aan.

Bron » De Standaard