Zwaargewicht Magnée zal Marc Dutroux verdedigen

De bekende Brusselse strafpleiter Xavier Magnée wordt de nieuwe pro deo-advocaat van Marc Dutroux. “Ik heb aanvaard om Dutroux te verdedigen omdat het een heel uitzonderlijke zaak is en de maatschappij moet begrijpen wat er gebeurd is.” Magnée heeft het dossier nog niet grondig kunnen bestuderen en weet nog niet of hij zal meegaan met de stelling van Dutroux dat niet hij maar Michel F. achter de ontvoering van Julie en Mélissa zit.

“Ik zal nooit tegen mijn geweten handelen, en zal mijn uiterste best doen opdat Dutroux alleen veroordeeld zal worden voor dingen die hij ook effectief gedaan heeft.” Martine Van Praet en Ronny Baudewijn zullen Magnée bijstaan. Op de vraag of hij , net als Dutroux, vindt dat er minstens vijf advocaten nodig zijn, antwoordde hij dat hij daar nog niet uit is, maar dat ze evengoed met drie kunnen blijven.

Xavier Magnée is een zwaargewicht aan de Brusselse balie. Hij is oud stafhouder en verdedigde verschillende ophefmakende zaken: de slachtoffers van de Bende van Nijvel, wijlen Agustabaas Rafaello Teti, vermeende kopstukken van de Russische maffia, de ‘zwarte’ baron Benoît de Bonvoisin, de Luikse advocaat-generaal Marc de la Brassine. In 2000 kwam hij samen met de Franse strafpleiter Jacques Vergès op voor de weduwe van de vermoorde Rwandese president Juvénal Habyarimana.

Dutroux heeft al verschillende advocaten versleten. Julien Pierre haakte af in december 2002 omdat hij het niet eens was met de strategie van Dutroux. Die bleef bij zijn bewering dat hij Julie en Mélissa niet heeft ontvoerd en dat men de meisjes op een dag gewoon bij hem had gebracht. Hij wees Michel F. aan, een man uit Hoei die bij de politie bekend stond om pedofilie en bleef aandringen op bijkomende onderzoeksdaden. Het gerecht weigerde dat omdat het beweerde de zaak al helemaal te hebben onderzocht. Na het afhaken van Pierre nam Daniël Kahn de taak op zich om Dutroux bij te staan.

Volgens hem had Dutroux minstens vijf advocaten nodig. Hij liet zich omringen door Ronny Baudewijn en Martine Van Praet maar haakte dan uiteindelijk ook zelf af. “Het gerecht en sommige duistere politieke krachten willen de waarheid niet vinden”, zei hij toen. Met Magnée zou Dutroux eindelijk een degelijke opvolger voor Pierre hebben. Van Praet zou voorlopig de enige zijn die met Magnée zou samenwerken.

Bron » De Standaard