Michelle Martin getuigt over haar leven met Dutroux

De ondervraging van Michelle Martin heeft deze namiddag weinig verrassingen opgeleverd. De 44-jarige vrouw gaf toe dat Dutroux haar van al zijn ontvoeringen op de hoogte had gebracht en dat ze inderdaad niets had ondernomen om Julie en Mélissa te helpen of te redden.

Martins verklaringen zijn totaal tegenstrijdig met de verklaringen die Dutroux vandaag aflegde. Zo heeft ze het niet één keer gehad over Michel Nihoul, die volgens Dutroux de opdrachtgever van de ontvoeringen was.

Gedurende iets minder dan twee uur heeft assisenvoorzitter Stéphane Goux Michelle Martin ondervraagd. De vrouw sprak zonder aarzeling. Haar stem klonk zeker. Ze omschreef Dutroux als een absoluut despoot. “Leven met Dutroux is als binnentreden in een sekte”, zei ze. Toen ze zag dat Dutroux al haar verklaringen opschreef, moest ze even lachen. “Ha, hij noteert alles”, zei ze.

Haar verklaringen waren totaal in overeenstemming met haar eerdere verklaringen en de akte van beschuldiging van het openbaar ministerie.Uit het verhoor van Martin blijkt dat de ontvoeringen enkel bedoeld waren om aan de behoeften van Dutroux te voldoen. Zijzelf onderging alles, leefde naar eigen zeggen met een panische angst voor Dutroux en kon zich niet aan zijn invloed onttrekken.

“Bang mijn kind te verliezen”

De voorzitter vroeg zich af waarom ze Dutroux slaafs is blijven volgen. “Toen hij mij vertelde dat hij Julie en Mélissa had ontvoerd, was ik hoogzwanger en heb ik het hele gebeuren van mijn eerdere aanhouding herbeleefd”, antwoordde Martin. “De manier waarop ik toen opgesloten werd en uiteindelijk een miskraam heb gehad. Ik ben helemaal dichtgeklapt om deze keer mijn kind niet te verliezen”, legde ze uit.

Martin werd eerder samen met Dutroux veroordeeld voor ontvoering en verkrachting van minderjarigen. Ze beweerde vandaag dat Dutroux haar toen één keer had verplicht om de bestelwagen te besturen terwijl hij een meisje kidnapte om te verkrachten.

“Ik dacht dat hij mij zou vermoorden”

Zelfs toen Julie en Mélissa in de kelder zaten en Dutroux in de gevangenis verbleef, durfde ze niet naar de politie te stappen. Ze kon het echter ook niet aan om de kinderen te eten te geven, zoals Dutroux haar had opgedragen: “Ik kon me niet inbeelden dat die kinderen zouden sterven. Ik had enorm veel schrik en was totaal verlamd. Toen ik de poort van de kooi uiteindelijk toch opendeed en die uit de hengsels viel, dacht ik dat Dutroux mij zou vermoorden, ook al zat hij toen in de gevangenis.”

“Dutroux vermoordde An en Eefje”

Over de ontvoering van An en Eefje verklaarde Martin dat Dutroux op een nacht kwam aankloppen met de boodschap: “Ik heb er nog twee anderen.” Hij had hen ontvoerd omdat hij Julie en Mélissa, die toen ook in Marcinelle opgesloten zaten, te jong vond.

Martin herhaalde dat, volgens haar, Dutroux samen met Weinstein de twee Limburgse meisjes heeft vermoord. Dat had Dutroux haar tenminste verteld. Dat moet een tiental dagen na hun ontvoering gebeurd zijn, denkt Martin. “Dutroux zei dat het te veel werd met die vier meisjes in dat huis”, aldus Martin.

Martin vertelde ook dat Dutroux haar over de moord op Weinstein vertelde toen ze op het kraambed lag: “Ik heb goed en slecht nieuws. Het goede is dat ik je een mobilhome gekocht heb, het slechte dat ik Weinstein heb moeten uitschakelen”, zo zou Dutroux gezegd hebben.

“Ik betreur wat er gebeurd is”

Aan het slot van haar ondervraging richtte Martin zich naar de ouders van de slachtoffers. “Ik betreur oneindig wat er gebeurd is”, zei ze hen.

Bron » De Standaard