Michelle Martin intelligent maar angstig en afhankelijk

Michelle Martin was een leergierig, sociaal en verstandig kind, maar werd als volwassene angstig en afhankelijk. Dat blijkt uit psychiatrische rapporten en het moraliteitsverslag over de echtgenote van Marc Dutroux. Martin leed aan een chronische depressie, maar die zwakte sinds haar aanhouding in 1996 stelselmatig af, omdat ze minder afhankelijk werd van haar echtgenoot.

Voor het hof in Aarlen kwam vanmorgen de speurder aan het woord die haar moraliteitsverslag heeft opgemaakt. Daarna getuigden de artsen en psychiaters die haar onderzocht hebben.

Drie psychiaters en een psycholoog concludeerden uit hun ontmoetingen met Martin dat de vrouw geen gevaar betekent voor de samenleving. Ze is en was op het moment van de feiten toerekeningsvatbaar. Ze heeft het contact met de realiteit nooit verloren. Ze kan goed van kwaad onderscheiden en lijdt niet aan zware geestesziektes.

Haar persoonlijkheid is wel broos en fragiel. Bovendien heeft Martin altijd de neiging gehad om tegen een andere, sterkere persoonlijkheid aan te leunen. Ze stelt zich afhankelijk op. Om dat laatste te verhelpen, stellen de artsen een therapie voor. In 2001 ging het met Martin al heel wat beter.

“Ze was toen strijdlustiger, minder depressief en maakte melding van haar toekomstplannen. In wat ze vertelde kwam het ‘ik’ nadrukkelijker naar voren”, zei dokter Philippe Jocquet voor het assisenhof. Martin zei toen ook zelf dat ze zich minder afhankelijk voelde van Dutroux.

Alle psychiatrische rapporten wijzen in de richting van deze analyse, behalve één dat bij het begin van haar aanhouding in 1986 werd opgesteld. De psychiater stelde toen psychotische trekken bij de vrouw vast. Volgens de psychiaters die vanmorgen voor het assisenhof verschenen, was dat vermoedelijk te wijten aan het miskraam dat Martin in die periode had gekregen en de hormonale effecten op haar geestestoestand die dat met zich meebracht.

Michaux

Op vraag van Xavier Magnée, advocaat van Marc Dutroux, moet ex-BOB’er René Michaux opnieuw als getuige voor het assisenhof verschijnen. Magnée had dat vanmorgen bij de start van de zitting gevraagd. Voor de schorsing vanavond stemde assisenvoorzitter Goux in met de vraag.

Michaux wordt voor de tweede keer op de getuigenbank verwacht naar aanleiding van zijn verklaringen in het programma Controverse op de Franstalige televisiezender RTL-TVI afgelopen weekend. Daarin liet de man verstaan dat hij bij zijn eerste verhoor niet alles heeft verteld.

Bron » De Standaard