Nieuw systeem om vingerafdrukken te vergelijken

De technische en wetenschappelijke politie heeft vorig jaar 1.709 sporen kunnen identificeren, 71 procent meer dan in 2009. Dat is een gevolg van de aankoop van het nieuwe APFIS-systeem, dat toelaat vinger- en handpalmafdrukken, genomen bij een arrestatie, te vergelijkingen met sporen gevonden op de plaats van een misdrijf of misdaad. “De modernisatie van het systeem liet toe misdaden die jaren geleden werden gepleegd, op te lossen”, zegt de federale politie donderdag.

Bij een arrestatie neemt een politieambtenaar een vinger- en handpalmafdruk van een verdachte, ofwel met inkt, ofwel met een “livescan”. Dat toestel maakt het mogelijk om zonder inkt en automatisch een vingerafdrukkenblad door te sturen naar een databank. Meer dan 140 politiezones beschikken over zo’n toestel.

Het APFIS-systeem (Automated Palm and Fingerprint Identification System) kan afdrukken automatisch vergelijken. Het antwoord wordt binnen de vijf minuten verstuurd naar de persoon die een fiche invoerde. Twee experten bekijken de resultaten, alvorens de identificatie te valideren.

In 2010 gebeurde 23 procent van de identificaties van sporen op basis van handpalmafdrukken. In 2009, toen de vergelijking nog manueel gebeurde, was dat maar 2 procent. “In 2009 telden we ongeveer 643.000 personen in het APFIS-systeem.

In 2010 was dat aantal al gestegen naar 720.000. Gemiddeld worden maandelijks ongeveer 10.000 personen in het systeem geverifieerd”, luidt het. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) en minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) woonden donderdag een demonstratie van het systeem bij in de lokalen van de gerechtelijke identificatiedienst.

Bron » De Standaard