Google Street View-beelden mogen in rechtbank worden gebruikt

De beelden van Google Street View kunnen formele bewijzen zijn, want ze worden door een ogenschijnlijk neutrale bron verstrekt. Dat zegt Alain Berenboom, advocaat bij de Franstalige Balie van Brussel en professor aan de ULB. Hij reageert daarmee op een artikel uit de krant La Dernière Heure. Volgens de krant maakt een inwoner van Marcinelle gebruik van zo’n afbeelding in een burgerrechtelijke procedure die hij tegen zijn verzekeringsmaatschappij opstartte.

“Twee maanden geleden werd er in het appartement van de man ingebroken. Om bij hem binnen te raken forceerden de daders een raamwerk op de benedenverdieping”, meldt La Dernière Heure. Het slachtoffer vroeg om een terugbetaling van de verzekering, maar die wilde het gevraagde bedrag niet betalen omdat de raamkozijnen van de woning verouderd zijn. De man toonde via Google Street View echter aan dat enkele maanden voordien het raamwerk op de benedenverdieping vernieuwd werd.

“Of de foto nu uit een familiealbum komt of van Google Street View, het gaat om een aannemelijk bewijs. In dit geval gaat het om een normaal, maar niet revolutionair bewijs waarvan de bron neutraal genoeg lijkt om een goed beeld van de situatie te krijgen”, aldus advocaat Alain Berenboom. Hij merkt wel op dat het niet voor 100 procent vaststaat dat de foto niet bewerkt werd. Het ideale is dus om de informatie ook door middel van andere bewijzen aan te tonen, besluit hij.

Bron » De Standaard