Staatsveiligheid vernieuwt en zet voluit in op terrorisme

De Staatsveiligheid ondergaat een grondige reorganisatie om het terrorisme beter te bestrijden. Het is van de jaren 90 geleden dat ze zo grondig reorganiseert, meldt De Tijd.

Vanaf 1 september zullen de ‘buitendiensten’, die informatie verzamelen op het terrein, met twee grote afdelingen voor ‘radicalisme’ en ’terrorisme’ werken. Dat is nodig om de lawine aan informatie sinds het losbarsten van de Syrië-crisis op te vangen.

Andere bedreigingen, zoals sekten en economische spionage, belanden op de achtergrond. Voor counterintelligence of contraspionage is wel nog een aparte afdeling voorzien. Ook van de toenemende dreiging van cyberspionage wordt werk gemaakt.

“Het actieplan 2015 van de Staatsveiligheid is door de Nationale Veiligheidsraad (die de regering en de hoofden van de belangrijkste veiligheidsdiensten bijeenbrengt, DM) goedgekeurd. Op basis van dat actieplan heeft de directie van de Staatsveiligheid beslissingen genomen betreffende de organisatie van de dienst”, bevestigt de woordvoerder van de Staatsveiligheid. De dienst krijgt er ook veertig mensen bij.

Bron » De Morgen