Anti-terreurcoördinator dringt aan op sterkere Staatsveiligheid

De Europees anti-terreurcoördinator Gilles de Kerchove noemde vanavond in Terzake de aanslagen in Parijs “een tragedie”, maar zag ook een optimistisch randje. “Omdat er nu politieke wil is bij de politiek, maar ook bij het volk.”

“De aanval op Charlie Hebdo was bijzonder choquerend, net omdat het een zeer doelbewuste wraakactie tegen een welbepaalde groep mensen was.” Het feit dat de aanslagen zowel in de politiek als bij het grote publiek een grote wil tot actie teweeg heeft gebracht, noemt de Kerchove dan weer positief. “Want”, zo zegt hij, “de dreiging van terreur is nog altijd een zeer groot en steeds complexer wordend probleem.”

Europese FBI?

Hoe Europa die dreiging best te lijf gaat? Vooral door in te zetten op een meer informatie-uitwisseling en een vlottere samenwerking tussen de verschillende lidstaten onderling, zegt hij. Het oprichten van een Europese variant van de FBI of CIA, zoals sommigen opperen, noemt de Kerchove niet meteen realistisch. “Edgar Hoover heeft er 35 jaar over gedaan om de FBI te installeren.”

Waar hij wel iets in ziet, is in het zogenaamde PNR-systeem (Passenger-Name-Record) zoals dat in de Verenigde Staten wordt toegepast. Doordat alle reizigers er zonder uitzondering voor hun vertrek een reisdocument moeten invullen dat alle gegevens van hun reis en bestemming omvat, wordt het natrekken van het doen en laten van mogelijk verdachte personen veel makkelijker. “Het is een van de weinige, zo niet het enige, instrument om verdachte bewegingen te detecteren.”

In Frankrijk en Groot-Brittannië werden de afgelopen maanden aanslagen verhinderd, laat de Kerchove horen. “En er zijn veel mensen tegengehouden voor hun vertrek.” Over België kon de Kerchove geen informatie geven.

Wapenverkoop

Wat de veiligheid in België betreft, noemt hij Brussel “een zeer goed beveiligde hoofdstad”. Waar België wel nog in kan bijschaven, is de regulatie van de wapenhandel. Hij zei ook dat de wapens die gebruikt werden in de aanslag op Charlie Hebdo werden gekocht in Brussel. Het grootste probleem ligt volgens de Kerchove echter nog in de online verkoop van vuurwapens. En die is jammer genoeg nog steeds erg moeilijk te controleren.

Een verstrengde controle op de binnengrenzen is volgens de Kerchove niet meteen nuttig. “Schengen is de oplossing, niet het probleem”, klinkt het. “Hebt u zin om aan de grens van Frankrijk of Nederland te wachten wanneer u naar daar reist?” Een verstrengde en versterkte controle op de buitengrenzen is volgens hem veel belangrijker. Maar, omdat de grootste wapensmokkel dus nog steeds online gebeurt, ligt daar volgens hem momenteel de grootste uitdaging. “Het is al lang geen kwestie van fysieke landsgrenzen en douaniers meer”, zegt hij.

Naast terreur, ziet de Kerchove ook de gevaren van spionage en internetcriminaliteit toenemen. “Investeren in cyberveiligheid wordt cruciaal.”

Traditie

Er is volgens de Kerchove te weinig aandacht voor terreurbestrijding in ons land. “Er is geen grote traditie in België om zich te interesseren voor dit probleem. We hebben niet de nodige passie om de Staatsveiligheid te versterken. Ik vind dat we dat moeten doen.”

Bron » De Morgen