Veiligheidsdiensten kreunen onder besparingen

Ondanks alle aankondigingen dat de regering-Michel de strijd tegen terrorisme en radicalisme wil opvoeren, tonen de begrotingscijfers dat alle betrokken diensten een pak minder geld krijgen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De Staatsveiligheid zal haar werkingskosten (behalve informatica) zien zakken van 4,11 miljoen euro in 2013 naar 3,16 miljoen euro aan het einde van de legislatuur in 2019. Het Crisiscentrum kreeg in 2013 nog 3 miljoen euro voor zijn statutair personeel, maar in 2019 zal dat nog 2,1 miljoen zijn. Het antiterreurorgaan OCAD, dat het dreigingsniveau moet bepalen, kreeg in 2013 1,13 miljoen euro voor zijn personeel, maar krijgt in 2019 nog 801.000 euro.

Nog opvallender zijn de besparingen op het communicatienetwerk van alle veiligheidsdiensten. De regering-Michel trekt tot 2019 maar 11 miljoen euro per jaar uit voor het Astrid-netwerk, terwijl de reële uitgaven van Astrid dit jaar al 43 miljoen euro zullen bedragen.

De oppositiepartij Groen hekelt de besparingen. Stefaan Van Hecke: “De regering noemt veiligheid terecht de eerste prioriteit, maar tegelijk bespaart ze op de diensten. Dat is allesbehalve consequent.”

“Potentiële besparingen zullen alleen betrekking hebben op niet-prioritaire taken van de staatsveiligheid”, garandeert minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Er zullen geen besparingen komen op mensen en middelen die terroristische groepen en individuen opsporen . De strijd tegen terrorisme is voor mij een topprioriteit.”

Bron » De Morgen