Nieuwe trend: politieagenten voor de rechter

Vandaag moeten in Gent vier agenten voor de rechter verschijnen. De laatste weken stonden ook in Leuven enkelen terecht. Waar vroeger uitzonderlijk eens een agent voor de rechter moest komen, is dat de laatste tijd wekelijkse kost. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In Gent staan vandaag alleen al vier agenten voor de correctionele rechter: Twee voor slagen en verwondingen en een vals pv, één voor geweld en bedreigingen, en de laatste omdat hij op vraag van een vriend stiekem dingen opzocht in het rijksregister.

In Leuven werden de voorbije weken twee politie-inspecteurs tot acht maanden voorwaardelijk veroordeeld voor het slaan van een minderjarige. Een derde agent werd vrijgesproken. In Antwerpen moet een agent voor de rechter komen omdat hij het geld van de onmiddellijke inningen in zijn eigen zak stak.

Wat is er aan de hand? “Het is een feit dat de bevolking vaker klacht indient”, zeggen waarnemers. “Bij het Comité P komen jaarlijks zo’n tweeduizend klachten binnen. Achteraf blijkt dat drie vierde op niets berust.”

Dat neemt niet weg dat er in de andere gevallen echt geslagen of gestolen werd. “Er zitten rotte appels tussen”, zegt een politieman met kennis van zaken. “Men wilde van het korps een afspiegeling van de maatschappij maken. Dat is gelukt. Maar dan krijg je ook meer excessen.”

Bron » De Morgen