Parketten passen afkoopwet opnieuw toe

Bijna een jaar na het arrest van het Grondwettelijk Hof, dat de wet op de verruimde schikking – de zogenaamde afkoopwet – als ‘discriminerend’ beoordeelt, gaan de parketten opnieuw fiscale deals sluiten. Opvallend, want de aangekondigde reparatiewet is er nog niet.

Op 23 juni 2016 vernietigde het Grondwettelijk Hof de zogenaamde afkoopwet, waarmee verdachten van belastingfraude hun straf kunnen afkopen. De reden? Een gebrek aan rechterlijke toetsing of controle. Door dat gebrek schond de wet het gelijkheidsbeginsel en het recht op een eerlijk proces, luidde het. Een reparatiewet drong zich op.

De parketten van ons land besloten daarop om geen minnelijke schikkingen meer af te sluiten tot de wet zou hervormd zijn. Dat is nog altijd niet gebeurd, maar toch zal de wet opnieuw toegepast worden. Volgens advocaat Joris Van Cauter toont dat aan dat de parketten niet willen wachten op de politiek, zo zegt hij op deredactie.be.

Voor de goede orde: ook het voorbije jaar zijn er schikkingen getroffen door het openbaar ministerie, in de fase vóór er een onderzoeksrechter aan te pas komt of het strafproces begonnen is. In die fase stelt zich immers nog geen probleem van rechterlijke toetsing.

Kazachgate

Hoe zit het dan met die reparatiewet? Dat is de vraag. De hervorming blijft allicht uit omdat geen enkele politicus door de zaak-Chodiev, lees: de Kazachgate, zijn vingers nog lijkt te willen verbranden aan het redden van de omstreden afkoopwet. Ook is de parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van Dirk Van der Maelen (SP.A) volop bezig met het bekijken van de totstandkoming van de wet.

Een reactie van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wordt later vandaag verwacht.

Beaulieu

De schorsing van de toepassing van de afkoopwet had belangrijke gevolgen, onder meer voor de zaak-Beaulieu. Een aantal leden van de familie sloot een tijd geleden een dading met de fiscus na jarenlange gerechtelijke problemen. Maar een definitieve schikking met het parket die de schatkist nog bijkomende miljoenen kan opleveren, bleef uit.

Het is nog onduidelijk of ze er nu wel kan of zal komen.

Bron » De Standaard