Extra middelen en mankracht voor onderzoek naar Bende van Nijvel

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft in de Kamer aangekondigd dat er extra mankracht wordt vrijgemaakt voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Ook het federaal parket zal daar een rol in krijgen.

Concreet deelde minister Geens mee dat er naast de vijf politiemensen die nu al rond het dossier werken nog vijf extra speurders van gerechtelijke federale politie zullen worden ingezet voor het onderzoek naar de Bende. Een van de nieuwe mankrachten is een tweetalige misdaadanalist. Daarnaast komen er ook vier speurders bij van het Comité P omdat de nieuwe sporen naar de Bende van Nijvel naar de voormalige rijkswacht leiden.

Voorts zal het federaal parket de onderzoekers bijstaan voor slachtofferhulp en bijzonder onderzoeksmethoden.

‘Nog dit jaar komt er op 6 december overleg met de slachtoffers’, besloot Geens, die ook zelf op het overleg aanwezig zal zijn. Daar zal onder meer besproken worden hoe de slachtoffers beter kunnen worden vergoed.

Vergoeding

Die vergoeding is tot op heden een pijnpunt, stelde Servais Verherstraeten (CD&V), die minister Geens in de Kamer vroeg om slachtoffers van de Bende te beschouwen als terreurslachtoffers zoals de personen die werden getroffen in Zaventem en Maalbeek op 22 maart 2016. ‘De slachtoffers van de Bende hebben recht op dezelfde rechten en behandeling’, opperde Verherstraeten.

Onder meer Linda Van Huffelen, die conciërge was van textielbedrijf Wittock-Van Landeghem in Temse waar de Bende van Nijvel in 1983 toesloeg, sprak onlangs over de grootorde van de vergoeding. ‘Het was peanuts’, zei ze. ‘Ik heb alleen mijn weduwepensioen, dat is eigenlijk weinig. Ik ben 80 procent invalide. Met twee vingers moet ik het doen, dat gaat niet. Ik hoop toch om nog iets te krijgen, een schadevergoeding.’

Bron » De Standaard