Waakhond voor Bende-onderzoek

Het federaal parket zal voortaan meewerken aan het onderzoek naar de Bende-misdrijven. Dat heeft de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dinsdagnamiddag gezegd in het parlement. Het onderzoek blijft in handen van de procureur-generaal van Luik Christian De Valkeneer en zijn collega van Bergen Ignacio de la Serna.

Maar het federaal parket zal – aldus Geens – ‘expertise ter beschikking stellen op het vlak van onderzoeksstrategieën, bijzondere onderzoeksmethoden en slachtofferhulp’.

Wat die medewerking aan het onderzoek concreet zal inhouden, is niet bekend. Op het vlak van slachtofferhulp staat wel vast dat op het federaal parket een centraal aanspreekpunt voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel komt, net zoals dat er eerder ook was voor de slachtoffers van de aanslagen van Brussel en Zaventem.

‘Nog dit jaar komt er op 6 december overleg met de slachtoffers’, zei Geens, die ook zelf op het overleg aanwezig zal zijn. Daar zal onder meer besproken worden hoe de slachtoffers beter kunnen worden vergoed.

Eén van de mogelijke sporen is dat de Bende van Nijvel-slachtoffers ook zouden erkend worden als slachtoffers van terreur, net als de slachtoffers van Maalbeek en Zaventem.

B. nooit ondervraagd

De leden van commissie overstelpten minister Geens met een hele reeks vragen over het onderzoek naar de nieuwe verdachte Chris B.

De meest prangende van allemaal was waarom B. eind jaren ‘90 niet ondervraagd is toen getuige Marc Vandamme eind jaren 90 (anoniem) meldde dat hij zijn jeugdvriend B. had herkend als ‘De Reus’ van robotfoto 19. In die periode werden wel vingerafdrukken en speeksel van B. afgenomen. Dat speeksel werd echter pas in 2017 werd onderzocht op DNA. Het resultaat was negatief.

Een foto van Chris B. werd bovendien in 2000 voorgelegd aan Theo K., de getuige van de overval in Overijse op basis van wiens verklaring de foto werd getekend.

‘Er werden in totaal 70 personen herkend als ‘Robotfoto nr 19’ van de Bende’ zei Geens. ‘K. herkende er daar dertien van als de man die hij mogelijk had gezien. Formeel was hij niet. Eén van die 13 was Chris B.’

Maar Chris B. werd dus nooit ondervraagd omdat de speurders oordeelden dat ze niet voldoende elementen hadden. ‘Achteraf bekeken is dat spijtig’, zei Koen Geens. ‘Maar laat ons nu vooruit kijken in plaats van aan geschiedschrijving te doen.’

Een aantal commissieleden opperde om tests met de leugendetector te doen op alle verdachten in het dossier. Maar in het verleden gingen al een groot aantal verdachten in het Bendedossier aan de polygraaf – onder hen ex-rijkswachters Madani Bouhouche en Robert Beijer. Het resultaat was telkens negatief.

Bron » De Standaard