“Dat Vermassen in zijn positie dingen naar buiten brengt, is zeer risicovol”

Onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe reageert op de vele onthullingen van advocaat Jef Vermassen, in het dossier rond de Bende van Nijvel. Volgens Van Cauwenberghe is het gevaarlijk dat Vermassen als advocaat van 1 van de nabestaanden, zo veel prijsgeeft in de media. “Als het ooit tot een proces zou komen tegen bepaalde verdachten, dan zouden die verdachten kunnen vrijkomen, omdat ze geen eerlijk proces hebben gekregen”, zegt ie.

Advocaat Jef Vermassen onthulde enkele weken geleden dat er een doorbraak in het Bendedossier op komst was. De zogenoemde reus van de Bende van Nijvel zou geïdentificeerd zijn. Vermassen was naar eigen zeggen blij dat er eindelijk in het potje was geroerd, van het meer dan 30 jaar lopende onderzoek. Tot grote frustratie van Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, die het onderzoek naar de Bende leidt. Die zegt dat Vermassen welkom is om te praten over wat ie weet.

Gisteren kregen de onthullingen nog een staartje: volgens Vermassen is er een gouden tip binnengekomen in het onderzoek, en is het gerecht hiervan op de hoogte. “Niet slim”, zegt onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe in De wereld vandaag op Radio 1, “de nabestaanden krijgen nu misschien valse hoop. Het is mijn taak als onderzoeksrechter om kritisch naar het onderzoek te kijken en naar de vele onthullingen, en ik vind het zeer vreemd dat alles nu zomaar in de media wordt gebracht. De slachtoffers en nabestaanden krijgen hoop op een doorbraak die er misschien niet komt.”

Geheim van het onderzoek

“Bovendien”, stelt Van Cauwenberghe, “door de vele uitlatingen vanuit verschillende hoeken in de media, komt het geheim van het onderzoek in het gedrang. En eens dat geheim is geschonden, kan dat achteraf de volledige procedure hypothekeren. Laat ons aannemen dat er nu een doorbraak is. Dan kunnen verdachten achteraf zeggen, als het tot een proces komt, dat hun zaak beïnvloed is geweest in de media, en dat ze geen recht hebben gekregen op een eerlijk proces. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die zo zijn vrijgekomen.”

Twee onderzoeksrechters aanstellen

Van Cauwenberghe stelt voor om in een dossier als dit, dat al meer dan 30 jaar meegaat, twee onderzoeksrechters aan te stellen, naar Frans model. “In Frankrijk stelt men in complexe zaken twee onderzoeksrechters naast elkaar aan. Jammer dat dat hier niet is gebeurd.” Om twee onderzoeksrechters aan te stellen is er in ons land geen wettelijk kader voorzien, “maar dat zou wel moeten gebeuren”, besluit Van Cauwenberghe.

Bron » VRT Nieuws