Henri Van Nieuwenborgh verdiept zich voor zijn zesde boek in de Bende van Nijvel: “Op vraag van de weduwe van één van de slachtoffers”

Henri Van Nieuwenborgh heeft zijn zesde boek klaar. Deze keer geen fictie, maar een overzichtswerk over de Bende van Nijvel. “Ik haal zeker geen nieuwe dingen aan, maar bundel eens alles wat reeds gezegd en geschreven werd over de Bende van Nijvel.”

Hekelgemnaar Henri Van Nieuwenborgh (66) heeft een creatieve pen, zoveel is zeker. Sinds zijn pensioen zes jaar geleden brengt hij nu met Littekens – Het spoor Nijvel-Aalst van de Bende al zijn zesde boek uit. Het is zijn tweede non-fictie boek na een eerder boek over de familie De Vis. Dit keer komt het verhaal van de Bende van Nijvel aan bod, een verhaal dat in de regio rond Aalst bij veel mensen nog littekens heeft nagelaten.

Toch kwam het idee voor een boek over de Bende maar eerder toevallig. “Tot eind 2016 was ik helemaal geen kenner van het dossier. Ik las wel wat erover verscheen in de media, maar ik was er zeker niet speciaal in geïnteresseerd”, vertelt Van Nieuwenborgh. “Maar na de voorstelling van mijn vorige boek kwam er een vrouw bij me langs. Haar echtgenoot werd op 9 november 1985 doodgeschoten op de Delhaizeparking van Aalst tijdens een raid van de Bende. Ze had archiefdozen vol krantenknipsels en andere dingen bewaard over de Bende van Nijvel en ze vroeg me of ik dit niet kon gebruiken voor een boek over de Bende.”

De maanden daarop dook Van Nieuwenborgh in de archiefdozen en las hij heel veel over de Bende. “Ik wou een boek schrijven over de Bende omdat het onderzoek begin 2017 volledig stil lag en er nog amper speurders mee bezig waren. Met dit boek wil ik ervoor zorgen dat de aandacht op dit dossier gehouden wordt. Deze belangrijke passage uit de Belgische geschiedenis mag niet zomaar vergeten worden. Het is niet mijn bedoeling om nieuwe dingen te onthullen of een complottheorie op te rakelen. Ik wil juist een vlot toegankelijk overzichtswerk maken over de Bende van Nijvel. In het boek schets ik de tijdsgeest van de aanslagen, onderzoek ik enkele complottheorieën en keerde ik terug naar belangrijke locaties om deze opnieuw op foto vast te leggen. In het boek bestudeer ik ook andere misdaadbendes die actief waren tot vijf jaar na de laatste raid van de Bende.”

Littekens

Het had niet veel gescheeld of het zesde boek van Henri was nooit verschenen. “In maart 2017 begon ik aan het boek te schrijven en toen was alles stil rond het onderzoek. Maar eind vorig jaar kwam alles plots opnieuw in een stroomversnelling. Ik was eigenlijk van plan om te stoppen met schrijven, omdat er opnieuw veel aandacht was voor het dossier. Maar getuigen met wie ik sprak, onder meer de vrouw van de vermoorde man, zeiden me dat in het dossier de periodes van euforie niet lang duren. Op dat vlak is het goed dat het boek nu verschijnt, vlak na een periode van grote aandacht. Zeker hier in de regio rond Aalst zijn er bij heel wat mensen nog littekens en trauma’s over de gewelddadige raids van de Bende.”

Van Nieuwenborgh zelf gelooft dat de volledige waarheid nog moeilijk achterhaald kan worden. “Mocht de verjaringstermijn verlopen zullen er misschien mensen willen praten. Maar dat moeten de slachtoffers, speurders en nabestaanden zelf beslissen.”

Voor Henri is het Bendeverhaal nu wel afgelopen. “Ik was eigenlijk al aan een roman bezig toen de vraag voor dit boek kwam. Het was zeer leerrijk, maar ik schrijf toch liever fictie.”

Op vrijdag 15 juni om 19 uur wordt het boek in het bijzijn van enkele gastsprekers voorgesteld in de Feestzaal van het Stadhuis aan de Grote Markt in Aalst. Littekens – Het spoor Nijvel-Aalst van de Bende is vanaf nu te koop via Uitgeverij The Flying Pencil.

Bron » Het Nieuwsblad