Opmerkelijk detail komt aan het licht tijdens bijeenkomst slachtoffers Bende van Nijvel

Slachtoffers en nabestaanden van de Bende van Nijvel zijn zaterdag samengekomen om te luisteren naar de uiteenzetting van een gerenommeerde ex-speurder. Die is er zeker van dat Franse gangsters achter de aanslagen zitten.

Initiatiefnemer van de samenkomst was Philippe Vansteenkiste, de voorzitter van de vzw V-Europe. Deze vzw werd opgericht na de terreuraanslagen van Parijs op 13 november 2015 en Brussel op 22 maart 2016. De vzw heeft tot doel de slachtoffers van terreur en andere criminele feiten bij te staan.

Een twaalftal slachtoffers van verschillende Bende-overvallen ging op de uitnodiging in. Enkelen kwamen uit Aalst, waar op 30 september 1982 de meeste dodelijke slachtoffers te betreuren vielen, acht mensen lieten er het leven. De piste van de Franse gangsters werd uitvoerig beschreven in deze krant op 17 december 2017. Jean-Pierre Adam, een prominente onderzoeker van de Cel Neufchâteau, de speciale onderzoekseenheid die werd opgezet na het uitbarsten van de zaak-Dutroux medio augustus 1996, kwam deze piste op het spoor. Zijn onderzoek, dat startte na de moord op een restauranthouder uit Charleroi op 5 december 1996, leidde naar deze Franse bende.

Enkele dagen voor hij werd doodgeschoten op een parking in Luttre, had de horecabaas aan de familie Lejeune verteld dat hij treffende onthullingen zou doen over de zaak Julie en Melissa. Speurder Adam werd belast met het onderzoek naar een eventueel verband tussen de aangekondigde onthullingen en de moord. In dit onderzoek stootte hij op pv’s die de uitvoerders van deze moord linkten aan een van de eerste overvallen die in ons land werden toegeschreven aan de zogenaamde Bende van Nijvel. Deze Franse bende had haar hoofdkwartier in Charleville-Mézière, vlakbij de Belgische grens.

Jobstudent

Tijdens de samenkomst kwam een heel opmerkelijk element aan het licht. Het bevestigt min of meer de thesis van de ex-speurder Adam: een slachtoffer van de overval die op 7 oktober 1983 werd gepleegd in de Delhaize van Beersel, herinnert zich een opmerkelijk detail. Daniel Heysselaer, een student geneeskunde, was die dag aan de slag als jobstudent in de bewuste Delhaize. Bij de overval werd hij gegijzeld en tijdens de hele raid onder schot gehouden. Frappant: de gangsters riepen hem van alles toe in een Noord-Frans dialect.

Bron » Het Belang van Limburg