Bende van Nijvel-journalist Guy Bouten zelf ondervraagd over nieuw boek: “Ik ben niet bang om namen te noemen”

Journalist Guy Bouten is ondervraagd door de Bende-speurders uit Charleroi naar aanleiding van zijn nieuwe boek over de Bende van Nijvel. Daarin wijst Bouten naar Roger Beuckels als killer van de bende en geeft hij stukken weer uit de gevonden memoires van ex-rijkswachter Madani Bouhouche.

Net voor Guy Bouten het gerechtsgebouw in Brugge is binnengestapt voor zijn ondervraging, belde hij nog met Lennart Segers tijdens de middag op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. “Ze hebben me bij mijn vorige boeken ook al om uitleg gevraagd. Ik weet niet wat ze dit keer zullen vragen. Dit zijn bijna allemaal nieuwe speurders, ik ken ze niet. Maar ik wil hen gerust vertellen over mijn nieuwe boek.” De Bende van Nijvel pleegde verschillende dodelijke overvallen begin jaren 80. Vooral in Aalst, Overijse en Eigenbrakel vielen tientallen doden.

Guy Bouten heeft in het dorpje in de Pyreneeën waar ex-rijkswachter en ooit Bende-verdachte Madani Bouhouche is gestorven, geschriften van de man gevonden. Volgens Bouten zijn dit zijn memoires en het bewijs dat hij de overvallen mee organiseerde.

“Het was een groep van verschillende mannen die overal wapens verzamelden en verstopten. Al de namen staan in mijn boek, van Cocu tot Destaercke, de gezichten komen soms letterlijk overeen met de bekende robotfoto’s van de Bende van Nijvel. Een nieuwe naam is de Brugse huurling die vaak in Congo actief was Roger Beuckels, bijgenaamd “de Gitane, de zigeuner”. “Begin jaren 80 woonde Beuckels in Vlaams-Brabant en Brussel, hij leefde toen vaak erg marginaal in caravans in onder meer Neerijse, Hoeilaart en Dilbeek. ”

Wie er achter de Bende zit en hen de opdracht gaf is duidelijk voor Bouten: “Het is majoor Bougerol. De man leeft nog steeds en zou ook een dossier hebben bij een notaris waarin heel wat namen en wandaden van hooggeplaatste personen zitten. Hij zit in rolstoel en is oud, maar zou steeds een wapen bij de hand hebben. Hij organiseerde volgens mij de Bende van Nijvel met medeweten van de toenmalige baas van de Staatsveiligheid, Albert Raes. Zij werkten volgens mij in opdracht van de Amerikaanse CIA en de toenmalige Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken kolonel Haig.”

“Het ging duidelijk om terreur zaaien om de mensen bang te maken en de overheid, het leger en de politiediensten meer armslag te geven.” Blijft de vraag waarom niemand uit de biecht klapt. Bouten: “Slechts een paar mensen kennen het volledige plaatje. En wie niet kan zwijgen wordt vermoord. Daar zijn voorbeelden genoeg van. Zelf ben ik niet bang om namen te noemen, wie schrik heeft krijgt slaag en ik ben niet bang. Toch denk ik niet dat er nog een proces zal komen. Ik stop ook met schrijven, dit is mijn laatste boek over de Bende Van Nijvel. Hier staat alles in, al is het zonder juridische bewijzen.”

Bron » VRT Nieuws | Lennart Segers