Journalist vrijgesproken in zaak robotfoto’s Bende Van Nijvel

De Brusselse strafrechtbank heeft gerechtsjournalist Yves Barbieux van Het Nieuwsblad en een gewezen rijkswachter vrijgesproken van alle beschuldigingen in het dossier rond de vroegtijdige publicatie van robotfoto’s in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. De rechter oordeelde dat de ex-rijkswachter werd misleid door zijn eigen gedrevenheid en dat de journalist in de uitoefening van zijn job “wellicht op een paar tenen had getrapt”.

Gerechtsjournalist Yves Barbieux publiceerde op zaterdag 17 oktober 1998 in Het Nieuwsblad nieuwe robotfoto’s in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Hij had kopie’s van de foto’s gekregen van een rijkswachter van de Cel Waals Brabant die het bendedossier onderzoekt. De tekeningen verschenen dezelfde dag ook in La Meuse-La Lanterne. Ze mochten echter pas twee dagen later voor het eerst aan het grote publiek getoond worden in het opsporingsprogramma Oproep 2020 op VTM.

De dag van de publicatie in de kranten werden huiszoekingen verricht en tal van persmensen verhoord. Enkele dagen later werd de rijkswachter die Barbieux de foto’s gaf, in verdenking gesteld van diefstal en schending van het beroepsgeheim, en Barbieux van heling. Voorzitter Morel sprak de gewezen rijkswachter vandaag vrij, oordelend dat het bedrieglijk opzet daarvoor ontbrak. Vervolgens werd journalist Yves Barbieux vrijgesproken van heling van gestolen stukken, gezien de foto’s volgens de rechtbank niet werden gestolen.

De rechter oordeelde ook dat er geen sprake was van schending van het beroepsgeheim door de ex-rijkswachter. “Er is niet aangetoond dat het onderzoek door de publicatie werd geschaad en bovendien blijkt dat zeer onduidelijk was wie wanneer over de publicatie van de foto’s zou beslissen.” De 43-jarige rijkswachter werd destijds geschorst en in 2000 ook ambtshalve met pensioen gestuurd. Die laatste beslissing vecht hij momenteel aan voor de Raad van State. Voor de publicatie in La Lanterne-La Meuse werd nooit iemand vervolgd.

Bron » De Standaard