Frédéric Van Leeuw heeft eed afgelegd als Brussels procureur-generaal

Voormalig federaal procureur Frédéric Van Leeuw heeft donderdag in handen van de koning en in aanwezigheid van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) de eed afgelegd als nieuwe procureur-generaal bij het hof van beroep van Brussel. Dat meldt het Brusselse parket-generaal. Vrijdag vindt de plechtige installatie plaats. Frédéric Van Leeuw volgt Johan Delmulle op, die tien jaar lang procureur-generaal in Brussel was.

Van Leeuw studeerde in 1997 af in de rechten aan de Katholieke Universiteit Brussel en ging na enkele jaren in de advocatuur in 2002 aan de slag als substituut bij het Brusselse parket. Daar behandelde hij als jeugdmagistraat onder meer het dossier-Joe Van Holsbeeck, de 17-jarige jongen die door twee minderjarigen werd doodgestoken in Brussel-Centraal, en voerde hij onderzoeken naar Afrikaanse jeugdbendes in de hoofdstad.

In 2007 stapte Van Leeuw over naar het federaal parket, en in 2015 volgde hij huidig Brussels procureur-generaal Johan Delmulle op als federaal procureur. Het federaal parket kwam onder zijn bewind voornamelijk in het nieuws met de strijd tegen het IS-terrorisme, maar ook de herlancering van het onderzoek naar de Bende Van Nijvel, Operatie Zero, het onderzoek naar zwart geld en witwaspraktijken in het Belgische profvoetbal, en Qatargate, het onderzoek naar mogelijke corruptie in het Europees Parlement, deden veel stof opwaaien.

Van Leeuw werd als federaal procureur opgevolgd door Ann Fransen, die tot dan toe de afdeling antiterrorisme van het federaal parket leidde.

Bron » Bruzz