Onderzoek

Een dronken militant

17 Augustus 1983

Op 17 augustus 1983 arresteert de politie van Vorst een dronken extreem-rechtse militant die tijdens een verwarde ruzie met zijn broer op straat met een revolver staat te zwaaien en op een voorbijganger heeft geschoten. Zijn naam is Marcel Barbier. Nadat hij ontnuchterd is, wordt hij ter beschikking gesteld van onderzoeksrechter Lyna die in de woning van Barbier aan de Parmastraat in Sint-Gillis een huiszoeking laat doen. De rechercheurs geloven hun ogen niet. Hun huiszoeking schrijft geschiedenis. Overal slingeren nazi-emblemen en extreem-rechtse tijdschriften rond. De speurders vinden er ook enkele wapens, een zender-ontvanger, stapels geheime NAVO-documenten, decoderingsroosters en blanco toegangsbewijzen voor de kazerne van de generale staf van het leger in Evere.

In de woning verblijft meestal ook Michel Libert, evenals Barbier een ex-lid van het Front de la Jeunesse. Barbier wordt in voorlopige hechtenis genomen en neemt een advocaat onder de arm, Vincent vanden Bossche. Als ook Libert korte tijd later wordt aangehouden, bekent hij de geheime militaire documenten te hebben gestolen in het transmissie-centrum van de generale staf waar hij tot september 1982 als beroepsmilitair werkte. In een adem vertelt het duo Barbier-Libert dat de diefstal kadert in een actie van de geheime neo-nazistische organisatie Westland New Post, waar ze beiden lid van zijn.

WNP, waarvan de politiediensten tot dan nog nooit van hebben gehoord, blijkt een op nazi-leest geschoeide inlichtingendienst te zijn die opgericht werd door ‘maréchal’ Paul Latinus die daartoe een aantal ex-leden van het Front de la Jeunesse gerekruteerd had. Volgens verklaringen van Latinus en enkele ‘WNP-officieren’ is de echte naam van de organisatie Westland National Sozialistische Ordnung, een benaming die om strategische redenen enkel intern gebruikt wordt. Marcel Barbier wordt in WNP beschouwd als de rechterhand van Latinus. Uitgerekend die Latinus zal op 23 september de namen van de twee daders, die de moord hebben gepleegd op het koppel in Anderlecht, geven aan commissaris Georges Marnette.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7

Menu