Onderzoek

De verklaringen van Paul Latinus

23 September 1983

Paul Latinus levert de namen van de twee daders van de dubbele moord in de Herderliedstraat op een presenteerblaadje aan commissaris George Marnette van de gerechtelijke politie van Brussel. Op 23 september 1983, wanneer hij een omstandige verklaring aflegt over de structuur en de werking van zijn organisatie, verklaart Latinus aan Marnette dat Marcel Barbier, geholpen door Eric Lammers – bijgenaamd ‘Het Beest’ – de dubbele moord in Anderlecht gepleegd heeft. De volgende dag ondervraagt de commissaris Marcel Barbier die vrijwel onmiddellijk doorslaat, hij bekent dat hij een van de twee daders is. Vervolgens begint Barbier een kat-en-muisspelletje met de justitie.

Op 16 november trekt hij zijn verklaringen in en begin 1984 legt hij opnieuw verklaringen af die hij later zal intrekken. Ondertussen wordt duidelijk dat Latinus en diens geestelijke vader Karl de Lombaerde van buiten de gevangenis nog steeds een grote invloed op Barbier uitoefenen. Enkele weken na de eerste bekentenissen van Barbier vertellen de moeders van Barbier en Libert aan onderzoeksrechter Lyna dat ze hun zonen tijdens de bezoeken in de gevangenis code-boodschappen hebben doorgespeeld vanwege Latinus en de Lombaerde waarin de gevangenen het bevel kregen alles te bekennen. Hierover ondervraagd, geeft Latinus overigens onmiddellijk toe dat hij via die weg de code “L’oncle de Michel était mort” doorspeelde.

Over manipulatie gesproken, op 20 september noteert Le Soir-journalist René Haquin uit de mond van Latinus: “Tu verras, pendant la suite de l’enquête, on essayera de mettre sur le dos de Marcel Barbier un double assassinat commis à Bruxelles l’année dernière et resté impuni.” Het codebericht van Latinus komt Barbier op 22 september in de gevangenis onder ogen, op 23 september pakt Latinus bij commissaris Marnette uit met de namen van de moordenaars en op 24 september legt Barbier volledige bekentenissen af. Barbier geeft toe dat hij de fatale schoten op Arcoulin en Vandermeulen heeft gelost. Zowel Barbier als Latinus beweren dat Eric Lammers de beide slachtoffers met een commando-dolk de keel heeft overgesneden. Bovendien zou het duo gevlucht zijn in de auto van Lammers.