Onderzoek

Onderzoek naar Eric Lammers

De arrestatie: 4 Oktober 1983

Op 4 oktober wordt ook Eric Lammers, die is ondergedoken in het vervallen Fort van Dave, aangehouden. Lammers legt echter nooit bekentenissen af. Aanvankelijk vermoedt de justitie dat Lammers naar het buitenland is gevlucht. Lammers is een verwoed bergbeklimmer en verblijft geregeld in de buurt van Chamonix. De speurders achten het daarom niet uitgesloten dat de gezochte WNP’er in de Franse Alpen een schuilplaats gevonden heeft. Volgens de ouders van Eric Lammers is hun zoon wel degelijk vetrokken naar Chamonix. Onderzoeksrechter Lyna stuurt bijgevolg op 29 september 1983 een rogatoire commissie naar de Haute Savoie.

In het document waarin de taak van de rogatoire commissie wordt omschreven wijst de onderzoeksrechter erop dat er zich in de streek van Waals Brabant “gedurende het voorbije jaar analoge gewelddadige feiten hebben voorgedaan waarin de organisatie waarvan Barbier en Lammers lid zijn, zou kunnen betrokken zijn”. Dit is een duidelijke verwijzing naar de eerste terreurgolf van de Bende van Nijvel, waarbij de meeste slachtoffers in het hoofd werden geschoten en vooral ook naar de bijna rituele moord op José Vanden Eynde, de conciërge van de Auberge du Chevalier in Beersel.

Onderzoek tegen het WNP

Het Brusselse parket treedt in actie tegen het WNP. Dat gebeurt nadat blijkt dat een lid van WNP betrokken is bij de moord op een koppel in de Herderliedstraat in Anderlecht. De Brusselse onderzoeksrechter Francine Lyna probeert het WNP-dossier bij de Staatsveiligheid in beslag te nemen, tevergeefs. Ze stuit op verzet van de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Albert Raes. Wanneer ze enkele weken later toch het dossier van de Staatsveiligheid krijgt, schrikt ze op. Het bestaat uit welgeteld een bladzijde. Ook later, bij het verhoor van administrateur-generaal Raes, zal zij bot vangen. De top van de Staatsveiligheid probeert bewust het onderzoek naar WNP te saboteren.

Een kogelvrije vest bij Eric Lammers

Eind december 1985 raakt bekend dat een kogelvrije vest is teruggevonden bij de Brusselaar Eric Lammers. Deze militant van de neo-nazistische organisatie Westland New Post is in september 1983 in beschuldiging gesteld voor een dubbele moord in Anderlecht op 18 februari 1982, feiten waarvoor Lammers in de zomer van 1987 wordt vrijgepleit. Na zijn voorlopige vrijlating in 1985 raakt Lammers betrokken bij een aantal diefstallen, waarin zijn vader Maurice eveneens een rol speelt.

Het is precies in dit kader van dit onderzoek dat de kogelvrije vest bij Lammers wordt ontdekt. Hij verklaard ze voor zo’n slordige 10.000 frank gekocht te hebben van Alain Weykamp, een extreem-rechts militant en vriend van oud-rijkswachter Madani Bouhouche. Vele vermoeden dat de gevonden kogelvrije vest afkomstig is van het textielbedrijf Wittock-Van Landeghem. Er wordt echter ontkend dat de bij Lammers teruggevonden vest afkomstig is uit Temse.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7

Menu