Rechtbank veroordeelt de Bonvoisin tot drie jaar cel

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde gisteren Baron Benoit de Bonvoisin tot een gevangenisstraf van drie jaar effectief en een boete van 500.000 fr. de Bonvoisin werd schuldig bevonden aan een reeks fiscale inbreuken, schriftvervalsing en oplichterijen die hij in de periode 1974 tot midden de jaren ’80 als hoofd van de bedrijven PDG en CIDEP zou hebben gepleegd.

Baron de Bonvoisin, bijgenaamd de zwarte baron, speelde vroeger een vooraanstaande rol in de PSC. Hij was een vertrouwensman van oud-premier Paul Vanden Boeynants en penningmeester van CEPIC, het studiecentrum van de rechtervleugel van de PSC. Toen dit centrum in het begin van de jaren tachtig werd opgedoekt, zette de Bonvoisin zijn activiteiten echter voort. Daarbij kwam hij meer en meer terecht in extreem-rechtse hoek. Volgens de staatsveiligheid zou hij een aantal extreem-rechtse organisaties hebben gefinancierd. Daaraan dankt de baron ook zijn bijnaam.

De twee dossiers waarvoor de Bonvoisin moest terecht staan, hebben hiermee te maken. ‘Promotions Distribution Générale’ (PDG) was tussen 1974 en 1985 actief op het vlak van public relations. Daarbij zouden fictieve facturen voor bedrijven zijn opgesteld. Op deze wijze kon geld worden doorgesluisd naar CEPIC. Opmerkelijk is dat PDG ook actief was voor het leger. PDG betaalde onder meer militairen die voordrachten gingen houden over de subversieve activiteiten van links.

Bij de ‘Compagnie Internationale d’Editions et de Promotions’ (CIDEP) is er eveneens sprake van valse fakturen. De gelden zouden afkomstig zijn van de Franse Compagnie Générale des Eaux waarvoor de Bonvoisin als lobbyman fungeerde. In deze hoedanigheid stond de Bonvoisin enkele jaren geleden mee terecht in het Luikse omkoopschandaal tegen oud-burgemeester Close. de Bonvoisin werd toen vrijgesproken.

Ook nu heeft de Bonvoisin steeds zijn onschuld volgehouden. Volgens hem ging het om een komplot van Albert Raes, de voormalige baas van de staatsveiligheid, en de Bijzondere Belastingsinspectie. De Bonvoisin stelde ook dat hij niet het beheer van de betrokken firma’s in handen had. De rechtbank was echter van oordeel dat de Bonvoisin als ‘economische’ eigenaar van PDG en CIDEP toch verantwoordelijk was.

De rechtbank veroordeelde de Bonvoisin tot drie jaar cel. Het openbare ministerie had vijf jaar gevraagd. Daarnaast moet de Bonvoisin nog een boete van 500.000 fr. betalen. Het feit dat de Bonvoisin vroeger reeds eens voor een frauduleus bankroet was veroordeeld, woog in de beslissing zwaar door. Voorlopig loopt de Bonvoisin nog vrij rond. Het openbaar ministerie vroeg immers niet om zijn onmiddellijke aanhouding omdat de verdachte op alle zittingen aanwezig was geweest. Naast de Bonvoisin stond nog een zevental medewerkers terecht. Zij kregen allen straffen met uitstel, vrijspraak of opschorting van uitspraak.

Bron » De Tijd