Minder personen in computer van staatsveiligheid

Het aantal personen dat opgeslagen zit in de computers van de staatsveiligheid is als gevolg van een uitzuiveringsoperatie de afgelopen drie jaar met een derde geslonken. Het oudste databestand bevat momenteel informatie over 656.202 namen, het tweede gegevens over 37.508 personen en 565 onderwerpen. Dat blijkt uit het antwoord van justitieminister Tony Van Parys op een schriftelijke vraag van Agalev-senator Eddy Boutmans.

Het oudste geautomatiseerde databestand werd geïmplementeerd in 1980 en bevat gegevens over personen die verwijzen naar individuele dossiers en steekkaarten. In het kader van de uitzuiveringsoperatie worden geleidelijk alle gegevens gewist die verwijzen naar te vernietigen dossiers of steekkaarten of gegevens die aan de Algemene Rijksarchieven bezorgd zullen worden. Het aantal namen in deze computer slonk inmiddels van 941.206 in november 1995 tot 656.202.

Het nieuwe databestand werd opgestart in 1995 en bevat gegevens over 37.508 personen en 565 onderwerpen. “Een groot aantal personen kwam reeds voor in de oude database. De onderwerpen hebben betrekking op zowel groeperingen als op activiteiten, problematieken en fenomenen”, aldus Van Parys.

Bron » De Morgen