Staatsveiligheid wil uw gegevens 50 jaar lang bijhouden

Als u ooit in de databank van de Staatsveiligheid belandt, kan u daar een halve eeuw in blijven. De inlichtingendienst wil zelfs foute of onjuiste gegevens nog 30 jaar lang kunnen bijhouden. Dat meldt De Tijd woensdag. Wie een boete of tot zes maanden cel kreeg, krijgt na drie jaar opnieuw een blanco strafblad. Maar mensen of groeperingen die in de databank van de Staatsveiligheid belanden, zullen daar decennialang in blijven zitten.

De administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Alain Winants, heeft de regering voorgesteld een koninklijk besluit te publiceren zodat de Staatsveiligheid haar gegevens 50 jaar lang mag bewaren. En als de Staatsveiligheid vindt dat de gegevens na een halve eeuw nog altijd nuttig zijn, mag dat nog langer.

Ook de passage over “onjuiste, onvolledige of niet ter zake doende gegevens” is volgens De Tijd opvallend. Ook die gegevens, die dus fout zijn of die de Staatsveiligheid niet terecht in handen heeft, wil de Staatsveiligheid toch nog 30 jaar lang in haar databank kunnen bewaren.

Dat laatste is ontoelaatbaar, vindt de Privacycommissie. “Als de gegevens fout zijn, moeten ze meteen verdwijnen uit de databank. Daar is de privacywet heel duidelijk over”, zegt Eva Wiertz, woordvoerster van de Privacycommissie.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) bevestigt dat ze het voorstel van Winants heeft ontvangen. “De politieke besprekingen moeten nog beginnen.” Of de minister zelf akkoord gaat met de voorgestelde bewaartermijnen, wil ze niet kwijt. “We moeten het advies van de Privacycommissie nog bestuderen.” Het ziet er wel naar uit dat de bewaartermijn van 50 jaar (en langer) er zal komen.

Bron » De Standaard