Stefaan De Clerck wil e-mailverkeer twee jaar bijhouden

Minister van Justitie Stefaan De Clerck wil dat alle elektronische communicatie twee jaar wordt bijgehouden. Dat schrijft De Tijd woensdag. Het gaat onder meer over de registratie van het e-mailverkeer en het moment waarop iemand inlogt op het internet.

Het gerecht zal de gegevens kunnen opzoeken in de databanken van de operatoren. De Clerck heeft al een voorontwerp van wet en een bijbehorend uitvoeringsbesluit klaar. Maar de verenging van internetaanbieders wil de gegevens maximaal zes maanden bewaren.

“Als justitie langere bewaartermijnen wil, moet ze voor de kosten opdraaien. Als justitie graag met een ‘Rolls Royce’ rijdt, hangt daar een prijskaartje aan. Anders zal de internetgebruiker meer betalen.” “De termijn van twee jaar beantwoordt aan de reële behoefte bij politie en justitie”, argumenteert het kabinet van minister De Clerck.

De procureur of de onderzoeksrechter moet elke opzoeking schriftelijk verantwoorden. Misbruiken worden bestraft. De privacycommissie vindt twee jaar te lang. “Na één jaar moeten de gegevens worden vernietigd en zullen justitie en politie ze niet meer kunnen raadplegen”, stelt de commissie in een nieuw advies aan De Clerck.

Bron » De Standaard