Verhoor van onderzoeksrechter Connerotte

Voor het hof van assisen van Luik zijn woensdagmorgen onder meer Marcel Cools en onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte gehoord in het proces over de moord op PS-topman André Cools. Marcel Cools wenste niet op de persoonlijkheid van zijn vader in te gaan. “In de familie Cools is het niet de gewoonte over zijn vader of moeder te praten. Het is een kwestie van schroom”, zei advocaat Dehousse.

Marcel Cools wou terugkomen op de verklaringen van een getuige volgens wie Guy Mathot en Guy Spitaels een gesprek hadden over de moord op Cools. Spitaels zou daar gezegd hebben: “Doe wat u wil, ik wil er niets van weten”.

“Voor mij zijn er de huidige beschuldigden maar zijn er ook mensen die meer weten dan ze willen zeggen. Sommigen zijn bang”, aldus Marcel Cools.

Jean-Marc Connerotte, de onderzoeksrechter in Neufchâteau die het dossier behandelde totdat hij in juni 1994 door het Hof van Cassatie van de zaak gehaald werd, had het gedurende een uur over het onderzoek, waarna voorzitter Lambrecht van het assisenhof de zitting onderbrak om het proces donderdagmorgen voort te zetten.

Connerotte gaf een chronologische schets van het onderzoek en wees op de verbanden tussen het dossier van de gestolen aandelen en het moorddossier. Hij had het ook over zijn ontheffing van de zaak en zei dat procureur-generaal Jacques Vélu bij het Hof van Cassatie op 24 juni 1994 verbaasd was dat de Luikse onderzoekers nog geen contact met hem genomen hadden sinds zijn ontheffing.

Hij herinnerde zich ook dat Eliane Liekendael uitgelegd had dat justitieminister Melchior Wathelet tussengekomen was opdat de ontheffing binnen de 48 uur, dus heel snel, een feit zou zijn. Ook advocaat Dehousse van de familie Cools bracht de toenmalige minister van Justitie ter sprake. De advocaat vroeg dat documenten die in de pers aangekaart werden, aan het dossier zouden worden toegevoegd.

Het gaat onder meer om een brief van Wathelet ter attentie van toenmalig procureur-generaal Léon Giet waarin de minister opdracht geeft “advocaat-generaal Spirlet door advocaat-generaal Massa te vervangen in het dossier Cools”. Dehousse had het ook over een brief van advocaat-generaal Armand Spirlet aan Léon Giet waarin hij schrijft dat de speurders van de cel Cools weigeren rekening te houden met het spoor Van der Biest. Donderdagmorgen wordt het verhoor van rechter Connerotte voortgezet.

Bron » Gazet van Antwerpen