Anonieme getuige proces Cools ving 200.000 euro

De anonieme getuige die het Luikse gerecht in 1996 op weg zette naar de ontmaskering van de moordenaars van André Cools, ontving voor zijn gouden tip een vergoeding van bijna 200.000 euro.

Dat heeft de Luikse onderzoeksrechter, Jean-Louis Prignon, gisteren bekendgemaakt op het proces-Cools. Het is de eerste keer dat van officiële zijde wordt gezegd hoeveel de anonieme getuige kreeg.

Prignon was, samen met Véronique Ancia, belast met het onderzoek naar de moord op Cools. Ancia weigerde vorige week te zeggen hoeveel de Belgische justitie aan de anonieme getuige had betaald. Haar collega had daar geen moeilijkheden mee: acht miljoen Belgische frank.

“De anonieme getuige had tien miljoen gevraagd. Hij zei dat Delhaize eenzelfde som wilde geven voor elke informatie over de Bende van Nijvel. Hij vond dat zijn informatie evenveel waard was. Persoonlijk vond ik dat 100.000 frank volstond. De getuige bracht zijn eis terug tot acht miljoen frank, alvorens te verdwijnen. Toen was ik bang dat hem iets zou overkomen of dat hij elders zou beginnen praten en heb ik voor dat bedrag mijn akkoord gegeven”, legde de gewezen onderzoeksrechter uit. Vandaag is Prignon magistraat bij het federaal parket.

De man overhandigde het geld persoonlijk aan de informant, na de vondst van de wapens. “De som werd in één keer betaald, cash met nieuwe bankbriefjes. Het geld kwam van het ministerie van Justitie.”

Ook de onderzoeksrechter bevestigde dat de anonieme getuige niet beschuldigd is in deze zaak. Volgens hem kreeg de getuige zijn informatie van één van de daders. “De informant is geen idioot, maar een intelligente gangster.”

Prignon zei nog dat hij niet voor zijn veiligheid vreesde, zolang hij de voorwaarden van de markt maar respecteerde. “Als ik het contract niet respecteer, moet ik voor mijn fysieke integriteit vrezen. De getuige is in staat mensen uit het criminele milieu te rekruteren, zoals bijvoorbeeld ‘baseballspelers’, om mij zoiets betaald te zetten.” 

Bron » De Standaard