Dutroux geen geïsoleerde pervert volgens Magnée

Xavier Magnée herhaalde in zijn akte van verdediging dat zijn cliënt volgens hem “geen geïsoleerde pervert” is. Hij somde een aantal onderzoekssporen op die naar zijn mening onvoldoende werden onderzocht.

Magnée had het eerst over zichzelf en de rest van de verdediging van Marc Dutroux: “Wij zijn er ons wel van bewust dat we een zware taak hebben om de meest gehate man van België te verdedigen. Van het heilige principe vermoeden van onschuld blijft voor iemand als Dutroux niet veel over”, merkte Magnée schamper op, verwijzend naar een recente opiniepeiling waaruit bleek dat 66 procent van de Belgen voor hem de doodstraf wilden.

Volgens Magnée hadden nog meer personen in Aarlen in de beschuldigdenbox moeten zitten: “Kan men zich één ogenblik voorstellen dat dit proces hier zijn normale verloop zal kennen terwijl de onbekenden die in de kelder (van de woning in Marcinelle nvdr) geweest zijn intussen rustig de debatten volgen voor hun televisietoestel of hier in het publiek?”

Het onderzoeksspoor van “een satanische sekte” (Magnée bedoelt Abrasax, nvdr) werd volgens Magnée onvoldoende onderzocht.

De advocaat betreurt ook dat de graafwerken in Jumet werden opgegeven en dat geen huiszoekingen werden uitgevoerd na de verklaringen van Regina Louf, getuige X1.

De advocaat van Dutroux haalde ook het overlijden van Michel Piro aan, een man die “aangekondigd had onthullingen te zullen doen over meisjes en pedofilie in het algemeen”, evenals andere verdachte overlijdens.

De vroegere rijkswacht heeft zijn werk duidelijk niet goed gedaan, vindt Magnée. Dat blijkt volgens de advocaat ook uit de werkzaamheden van de parlementaire onderzoekscommissie. Daarom suggereerde hij dat de toenmalige voorzitter van die commissie, Marc Verwilghen, en toenmalig volksvertegenwoordiger Vincent Decroly als getuigen zouden worden gehoord.

Tot slot haalde Magnée het “polycriminele milieu van Charleroi” aan, dat zich met diefstallen van voertuigen, prostitutie, mensenhandel en handel in drugs en wapens inliet. “Hoe kan men doen geloven dat er hier geen pedofilienetwerk zou zijn?” vroeg hij zich af. “Zouden wij het enige land ter wereld zijn waar de pedofielen geïsoleerde perverten zijn?”

Bron » De Standaard