Rechercheteam voor complexe onderzoeken

Een nationaal rechercheteam van 20 experts wordt in het leven geroepen om sporen te verzamelen in complexe gerechtelijke onderzoeken. De experts zijn over het hele land inzetbaar. Dat kondigde Laurette Onkelinx (PS) aan.

Daarnaast wil ze de 27 gerechtelijke laboratoria in ons land, die de sporen verder moeten onderzoeken, meer middelen geven. Die krijgen 100 personeelsleden bij. Zij moeten het gerecht in staat stellen nog vaker een beroep te doen op wetenschappelijke analyses zoals DNA-onderzoek om een doorbraak in een onderzoek te bewerkstelligen.

Bij complexe gerechtelijke onderzoeken, zoals bijvoorbeeld dat van de bende van Nijvel of recenter de aanslagen in Madrid, is het van cruciaal belang dat rechercheurs de bewijzen snel vergrendelen, voordat ze uitgewist worden. Onkelinx creeërt daarvoor een gespecialiseerd team, dat zich toelegt op het verzamelen van sporen en bewijzen. Ze werkt ook aan een nationale gegevensbank waarin cruciale gegevens over onderzoeken kunnen worden opgeslagen.

Bron » De Tijd