Koen Dassen: ‘Onze staatsveiligheid moet ook in het buitenland opereren’

Na de terroristische aanslagen in Madrid wordt opnieuw duidelijk dat de Europese landen hun inlichtingendiensten op scherp moeten stellen. Het hoofd van de Belgische staatsveiligheid vreest niet direct een aanslag in ons land, maar hij wil wel dat onze staatsveiligheid buiten onze landsgrenzen actief wordt. Veiligheidsexpert Herman Matthijs is wel bang voor een aanslag en stelt dat ons land daar niet op voorbereid is.

‘De Belgische staatsveiligheid moet haar actieterrein uitbreiden en ook buiten België actief zijn.” Dat zei het hoofd van de staatsveiligheid, Koen Dassen, zaterdag in een interview op Kanaal Z naar aanleiding van de recente aanslagen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Volgens Dassen werken de inlichtingendiensten in Europa goed samen na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten.

“Maar de informatie die bij de ministerraden komt, wordt niet altijd even goed gebruikt. Daarom is de aanwijzing van Gijs de Vries als Europees veiligheidscoördinator een goede zaak”, zegt Dassen. “Toch moet de Belgische staatsveiligheid ook haar actieterrein uitbreiden buiten de landsgrenzen”, aldus Dassen. Dat hebben de aanslagen in Madrid volgens hem opnieuw benadrukt. Dassen is overigens niet van mening dat er op dit moment een verhoogd risico is op terroristische aanslagen.

In tegenstelling tot Dassen is veiligheidsexpert Herman Matthijs (VUB) er wel van overtuigd dat ook ons land getroffen zal worden door een terroristische aanslag. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws. Volgens Matthijs wordt na de VS en Spanje Groot-Brittannië het mikpunt van fundamentalistische terroristen, maar het staat voor hem buiten kijf dat ook ons land aan de beurt komt.

De veiligheidsexpert is niet onder de indruk van het gegeven dat daarvoor geen directe of concrete aanwijzingen zijn. “Die waren er voor de aanslagen in Madrid ook niet (…) tegen een gek met een bom doe je niets.” Anderzijds wijst Matthijs op de belangrijke rol van de staatsveiligheid en de inlichtingendiensten die, zoals onder meer in Groot-Brittannië al gebeurde, in staat zijn terroristen vroegtijdig uit te schakelen. In ons land gaan er echter veel te weinig middelen naar de staatsveiligheid om het land optimaal te beschermen, zo stelt de expert. “Het budget moet verdrievoudigen”, aldus Matthijs. Ook de investeringen in het leger en de politie zijn volgens hem veel te mager geweest om voorbereid te zijn op een terroristische aanval.

Bij de Europese samenwerking van de inlichtingendiensten plaatst Matthijs eveneens vraagtekens. Matthijs: “Europol, met zijn 500 verbindingsofficieren, werkt niet. Het is een logge instelling. Zie je een Europees centrum al vergaderen met 25 inlichtingendiensten rond de tafel? Bovendien bespioneren ze elkaar.”

Bron » De Morgen