Verwilghen over opvolgster Onkelinx: ‘Geen elan meer in modernisering Justitie’

Sinds Laurette Onkelinx (PS) minister van Justitie is, is het elan in de vernieuwingen en verbeteringen voor een deel verdwenen. Dat zegt haar voorganger Marc Verwilghen (VLD) in een interview met Dag Allemaal dat vandaag verschijnt.

Het is erg ongebruikelijk dat een minister zo openlijk uithaalt naar de excellentie die hem opvolgt. Dat Verwilghen, als minister van Economie, zelf nog altijd deel uitmaakt van de federale regering waarin Onkelinx voor Justitie bevoegd is, maakt de kritiek des te merkwaardiger.

Achteraf bekeken vindt Verwilghen dat hij beter geen minister van Justitie was geworden, hoeveel belangstelling hij ook had voor het departement. “De anderen wilden niet dat ik het goed deed en scoorde. Ze gunden mij het succes niet, zo simpel was het.”

De huidige minister van Economie meent dat hij niettemin vernieuwingen en verbeteringen geforceerd heeft op Justitie. Die drive is volgens hem vandaag veel minder groot. Anderzijds merkt hij dat een reeks voorstellen die hij tijdens zijn ambtsperiode formuleerde en die toen werden afgeblokt, “nu kennelijk wél mogen en kunnen”. Hij denkt daarbij aan de administratieve telefoontap door de staatsveiligheid en het jeugdsanctierecht.

De minister van Economie en Buitenlandse Handel vindt voorts dat er “te vaak een beleid wordt gevoerd tégen ondernemers, tégen ondernemen en winst maken”. Een stevige sociale omkadering kan volgens hem maar worden gegarandeerd binnen een stevige economie.

Bron » De Morgen