Auteur en journalist Hugo Gijsels overleden

Auteur en journalist Hugo Gijsels is maandagmorgen op 54-jarige leeftijd overleden in het boekendorp Redu. Gijsels kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen. Hij stierf aan een hartinfarct. Gijsels wordt beschouwd als de vader van het cordon sanitaire en was tot op heden actief in de strijd tegen het fascisme.

Gijsels werkte onder meer voor de weekbladen HumoKnack en de krant De Morgen. Bij Humo schreef hij in 1986 mee aan de omstreden artikels over de vermeende pedofiele notaris X. In 1990 publiceert Gijsels de boeken “Het leugenpaleis van VDB” en “De bende en co. Twintig jaar destabilisering in België” over de Bende van Nijvel.

Hij moest minister van Staat Paul Van den Boeyenants later een schadevergoeding betaling wegens laster en smaad in het boek. Eind jaren tachtig lanceerde hij het idee van een cordon sanitaire rond het toenmalige Vlaams Blok. Gijsels publiceerde ook diverse boeken over extreem-rechts. Samen met Jos Vander Velpen schreef hij in 1989 “Het Vlaams Blok- Het verdriet van Vlaanderen”. In 1994 verscheen van hem “Open je ogen voor het Vlaams Blok ze sluit”, waarin hij trachtte aan te tonen dat de partij ook autoritaire en extreem-rechtse standpunten inneemt op andere terreinen dan migranten en vluchtelingen.

Gijsels had de laatste vijf jaren gezondheidsproblemen en was met ziekteverlof. Tot dan werkte hij bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. De begrafenisplechtigheid heeft plaats op 31 december in het crematorium van Vilvoorde, om 14.00 uur.

Bron » Gazet van Antwerpen