Speuders Bende van Nijvel gebruiken profiling en geomatica

De magistraten en een deel van de onderzoekers die het dossier van de Bende van Nijvel nog steeds bestuderen, hebben dinsdag in Jumet voor de zevende keer de nabestaanden van de slachtoffers ontmoet. Zoals bij de vorige ontmoetingen werd een stand van zaken gegeven over het onderzoek, dat voortaan gericht is op de techniek van het profilen en de geomatica, een combinatie van geografie en wiskunde.

Onderzoeksrechter Lacroix herinnerde eraan dat na de twee parlementaire onderzoekscommissies en de inzet van tachtig personen bij het onderzoek, de Cel Waals Brabant vandaag nog zeven speurders, twee parketmagistraten en twee onderzoeksrechters telt.

Lacroix somde de verschillende pistes op die de voorbije jaren werden gevolgd.Sinds 2001 worden de technieken van het profilen gebruikt met de hulp van twee Franse specialisten in seriemoorden en in terrorisme. Volgens hen kon de terroristische piste geschrapt worden. Via profiling proberen de speurders meer te weten te komen over de afkomst en de opleiding van de misdadigers.

De nieuwste technieken uit de geomatica worden toegepast met de hulp van speurders uit Québec. De geomatica moet toelaten gemeenschappelijke geografische punten te vinden tussen de verschillende plaatsen die voorkomen in het dossier. Via cartografie zouden die gegevens moeten leiden tot een “schuilzone”, waar de daders zich konden verstoppen tussen twee aanvallen in.

De onderzoekers hebben de piste van terrorisme verlaten, en gaan er ook van uit dat, na de aanslagen in Aalst in 1985, één van de bendeleden is omgekomen. Hij zou zijn geraakt door politiekogels die werden afgevuurd na de overval. “Het onderzoek heeft nog geen resultaat opgeleverd, maar we aanvaarden geen mislukking”, aldus de onderzoeksrechter. De Bende van Nijvel doodde 28 mensen tussen 1982 en 1985.

Bron » Het Laatste Nieuws