Overvaller Securitastransporten uit jaren tachtig opgepakt in Spanje

Ruim tien jaar nadat hij voor het laatst in België werd gezien is Jos Van Hoof gearresteerd in Spanje. Aan de buit van een reeks overvallen op geldtransporten in de jaren tachtig had hij blijkbaar genoeg om te kunnen rentenieren. In het milieu stond Jos Van Hoof bekend als ‘Jos van Securitas’. De ex-geldkoerier tipte gangsters over zwak beveiligde geldtransporten en eiste in ruil 10 procent van de buit. Hij pleegde ook zelf overvallen.

Zo’n 10 miljoen euro, of zo’n 400 miljoen Belgische frank. Dat was tussen 1985 en 1988 de totale buit van, alles bij elkaar, niet minder dan 22 overvallen op geldtransporten van Securitas. Het bedrijf was in een concurrentiestrijd verwikkeld met GMIC, bespaarde waar mogelijk en maakte niet echt een punt van het screenen van personeel. Securitas werd jarenlang geteisterd door steeds gewelddadiger overvallen. Gangsters die het op een geldtransport gemunt hadden, konden terecht bij onder meer Jos Van Hoof. Hij had een heldere afspraak: een gouden tip in ruil voor 10 procent van de buit.

De eerste raid vond plaats in Niel op 29 november 1985. Enkele gangsters reden een Securitaswagen klem en maakten 19 miljoen frank buit. Van Hoof ontving zijn percentage, maar werd enkele dagen ontmaskerd en opgepakt. Een paar dagen na zijn vrijlating volgde echter een nieuwe overval, deze keer op een Bacob-kantoor in Antwerpen, op 5 juli 1988. Van Hoof had enkele oud-collega’s opgezocht en nieuwe informatie ontfutseld. Deze keer nam hij zelf ook deel aan de overval. De buit bedroeg 56 miljoen frank.

Hoewel hij zelf altijd beweerde dat Danny Vanhamel, de latere ontvoerder van Anthony De Clerck, de feitelijke dader was, veroordeelde het hof van beroep in Antwerpen ‘Jos van Securitas’ in 1992 tot acht jaar cel. Tussenin zag de man kans om het op 19 april 1990 nog eens te proberen in Lommel. Een transportwagen werd onder vuur genomen met een riotgun, maar de buit bleef beperkt tot een pakket waardepapieren. Een aantal daarvan werd tijdens een huiszoeking teruggevonden bij Van Hoof.

Hij liep in 1992 een bijkomende veroordeling op voor heling en kwam zo aan een totaal van vijftien jaar cel. Daarvan had hij er zes te zitten, totdat hij in 1996 voorwaardelijk vrijkwam. Van Hoof hield zich niet aan de opgelegde voorwaarden en maakte al enkele jaren het voorwerp uit van een internationaal aanhoudingsbevel. “Het dossier is bij ons in 2006 geopend”, zegt commissaris Evie Claes van het Fugitive Active Search Team van de federale politie.

“Wij kregen al vrij snel indicaties dat hij in Spanje zat. Midden december vernamen we via de Belgische verbindingsofficier in Spanje dat deze man een aantal persoonlijke documenten aangevraagd had. Zijn verblijfplaats kon zo vrij snel achterhaald worden. Hij is door de Spaanse politie opgepakt op donderdag 27 december.”

Het FAST-team werd enkele jaren geleden in het leven geroepen en stapelt met veeleer beperkte middelen de successen op. Jos Van Hoof is de zoveelste in een lange rij voortvluchtige Belgische criminelen die zijn wereld ziet instorten. De nu 52-jarige man had zich in Valladolid gevestigd en leek ervan uit te gaan dat hij er de rest van zijn leven zou kunnen blijven teren op zijn al die tijd uit de handen van de Belgische justitie gehouden fortuintje. Van Hoof wordt binnenkort uitgeleverd.

Bron » De Morgen