“Ze kunnen mijn zoon vinden”

De aankondiging dat het gerecht opgravingen plant naar het lichaam van Francis Zwarts, de in 1982 verdwenen veiligheidsagent, doet zijn moeder Elvire weer hoop krijgen. De zoektocht komt er nadat ex-rijkswachter Robert Beijer had aangekondigd dat hij wou tonen waar Zwarts begraven zou liggen. Beijer zei dat tijdens de voorstelling van zijn boek De laatste leugen. Wanneer er wordt gegraven, staat nog niet vast.

“Ik heb de indruk dat het deze keer de goede keer wordt”, zegt moeder Elvire. “Misschien vinden ze mijn zoon niet meteen op de plek die Beijer zal aanduiden, maar dan iets verderop. Het feit dat Beijer zijn bewering zwart op wit in een boek vastlegt en het gerecht er tekst en uitleg bij wil geven, geeft mij goede hoop.”

Dat een positief resultaat ook het einde zou betekenen van het laatste sprankeltje hoop om haar zoon levend terug te vinden, neemt de moeder erbij. “Ik vreesde van bij het begin het ergste. Ik wist dat Francis onmogelijk zelf achter de diefstal van de kostbare koffers kon zitten, zoals ooit achter mijn rug is gesuggereerd. Toen zijn bestelwagen werd teruggevonden zonder dat hij er geboeid en gekneveld in lag, heb ik mijn schoondochter gezegd: Wij moeten er helaas een kruis over maken.”

“Als ze zijn lichaam vinden, zou dat een einde te maken aan jaren van onzekerheid. Dan weten we of de gruwelijke versie van Francis zijn einde klopt, zoals Beijer dat in zijn boek beschrijft. Dan kunnen we hem, zoals de vrouw van Francis het zelf zegt, hem eindelijk een plaats geven om te rusten, zodat ook wij tot rust kunnen komen.”

Bron » De Standaard