“Juridische geschiedenis België is opeenvolging van mislukkingen”

Een hooggeplaatste politiecommissaris uit Frankrijk haalt in het voorwoord van een nieuw boek over de Bende van Nijvel snoeihard uit naar de politie en het gerechtelijk apparaat in ons land. “Sinds zo’n dertig jaar bestaat de juridische geschiedenis van België uit een opeenvolging van mislukkingen”, oordeelt commissaris Julien Sapori van Maubeuge.

In zijn voorwoord van het boek L’histoire vraie des tueurs fous du Brabant haalt Sapori hard uit naar “het ontstellende onvermogen van de ordediensten en justitie in België om hun taken naar behoren te vervullen”. Daarbij haalt hij naast de Bende van Nijvel onder meer ook de zaak-Dutroux erbij.

“De opheffing van de rijkswacht in 2001 vormt ontegensprekelijk een van de gevolgen van het gerechtelijk fiasco dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel was”, vervolgt Sapori, commissaris van de Noord-Franse stad Maubeuge waar in 1982 de dolle rit van de doders begon. Dertig jaar na die feiten heeft het Belgische gerecht een nieuwe poging ondernomen om alsnog opheldering te krijgen in de hele zaak.

De auteurs van het boek zijn Michel Leurquin en Patricia Finné, dochter van één van de 28 slachtoffers die aan de Bende van Nijvel zijn toegeschreven. Ze reconstrueren de geschiedenis van de “onopgehelderde” en “onbestrafte” misdaden, “die bij iedereen een gevoel van onrecht opwekt”. “Een echt gerechtelijk Hiroshima”, besluiten ze.

Bron » De Morgen