Vakbonden: “Actiedag bij Justitie is onafwendbaar”

Volgens de christelijke vakbond ACV – Openbare Diensten en de socialistische vakbond ACOD is de actiedag bij Justitie op vrijdag 13 december “onafwendbaar”. Zowel bij de Rechterlijke Orde als bij de gevangenissen, staatsveiligheid, justitiehuizen, het veiligheidskorps en het centraal bestuur roepen de bonden in gemeenschappelijk front op tot een 24 uren-actie.

“Na de ingediende stakingsaanzegging zou minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) nieuwe voorstellen doen over de loopbaan van het gerechtspersoneel. De vakbonden ontvingen een ontwerp protocol, maar de minister blijft veel te vaag en geeft geen enkele garantie dat de nieuwe loopbaan voor het gerechtspersoneel zal gelanceerd worden”, zegt Luc Neirynck, secretaris van ACV – Openbare Diensten.

“Minister Turtelboom heeft in haar beleid andere keuzes gemaakt en heeft te lang gewacht om van een loopbaan voor het gerechtspersoneel een prioriteit te maken. De voorziene budgetten zijn opgesoupeerd op de kap van het gerechtspersoneel.”

Overleg

Gino Hoppe, vakbondsafgevaardigde van het ACOD, is het daarmee eens. “We gaan dinsdag om 17 uur ook niet meer naar het overleg met de minister van Justitie. Dat heeft geen enkele zin.” Het zit Gino Hoppe hoog dat leidinggevenden bij Rechterlijke Orde het personeel onder druk hebben gezet om geen actie te voeren vrijdag. “Er is daarbij zelfs gedreigd met ontslag voor personeel dat mee zou doen met de actie”, zegt Hoppe. “Dat is totaal onaanvaardbaar.”

Volgens Hoppe is het dan ook onafwendbaar: het personeel van Justitie staakt vrijdag 13 december gedurende 24 uur. Bij het gevangenispersoneel zal de actie starten op donderdagavond om 22 uur en duren tot zaterdagmorgen 6 uur.

Bron » De Morgen