Overheid mag data van Belgen niet meer bijhouden

De Belgische overheid mag niet langer de communicatiegegevens van alle Belgen bijhouden voor de opsporing van strafbare feiten. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist in de zaak die werd aangespannen door de Liga voor de Mensenrechten. Het Grondwettelijk Hof vernietigt zo de wet die telecom- en internetbedrijven verplichtte om de gegevens een jaar lang te bewaren.

“Nu worden alle communicatiegegevens van alle Belgische burgers bijgehouden, zonder enig onderscheid”, legt Caroline De Geest van de Liga voor de Mensenrechten uit. “Daarbij zijn dus ook de gegevens van personen die totaal niet verdacht worden van de misdrijven die in de wet worden aangehaald. Dat is buitensporig en daarom moet de wet vernietigd worden. Telecommunicatie neemt vandaag een zodanig belangrijke plaats in ons leven in dat de inbreuk op de privacy des te groter is.”

De zogenoemde dataretentiewet was een omzetting van de Europese Dataretentierichtlijn. De wet verplichtte internetproviders om de verkeers- en locatiegegevens (en dus niet de inhoud van gesprekken) gedurende een jaar te bewaren en was sinds oktober 2014 van kracht.

De Belgische wet ging echter veel verder dan de originele Europese tekst. Het Europees Hof van Justitie maakte de Europese databewaringsrichtlijn in april van vorig jaar al ongedaan. Als gevolg daarvan kwam in verscheidene Europese landen de nationale omzetting onder druk te staan. Eerder verklaarden ook Nederland, Duitsland, Bulgarije en Roemenië hun nationale dataretentiewet nietig.

Bron » VRT Nieuws