Burgemeester Aalst wil dossier Bende naar Dendermonde halen

De Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) pleit ervoor om het onderzoek naar de Bende van Nijvel van Charleroi terug naar Dendermonde te verhuizen.

D’Haese, die ook lid is van de Kamer, uitte zijn idee tijdens een actualiteitendebat rond de Bende in cultuurcentrum De Werf. “Zoveel jaar na de feiten woedt er nog steeds een oorlog tussen de verschillende onderzoeksteams”, zegt D’Haese. “Men is een spel aan het spelen. Dit is voor de nabestaanden, die recht hebben op de waarheid, een bijzonder pijnlijke zaak. Omdat de belangrijkste overval van de Bende van Nijvel op Aalsters grondgebied (in het toenmalige arrondissement Dendermonde, nvdr.) plaatsvond, kan het onderzoek terughalen een goede zaak zijn.”

“Puur juridisch moet het onderzoek ook door het parket van Oost-Vlaanderen gebeuren. In 1990 werd het om duistere redenen weggetrokken uit Dendermonde en naar Charleroi verplaatst. Vandaag is daar echter geen enkel technisch-juridische link meer mee. Als het hele dossier opnieuw naar het parket van Oost-Vlaanderen zou verhuizen, kan alles op een serene en correcte manier worden onderzocht.”

“Al is dat niet evident, na dertig jaar”, geeft D’Haese toe. “Het dossier van de Bende van Nijvel is ondertussen twee keer zo hoog als de Boerentoren in Antwerpen. Nu wordt er enkel met modder gegooid, en dat lost niets op. In plaats van feiten te linken aan verdachte personen, worden de Dendermondse onderzoekers zelf verdacht gemaakt. Het is erg om te horen hoe deze mensen gekrenkt worden in hun beroepseer, en nog altijd een strijd moeten uitvechten.”

“Ik hou mij het recht voor om, als die spelletjes blijven duren, minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hierover te ondervragen. Ik doe dit niet om moeilijk te doen, maar uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden.”

Bron » Het Nieuwsblad