Bendedossier naar Dendermonde?

D’Haese liet woensdagavond een bommetje vallen na afloop van een debat over de Bende van Nijvel in Aalst. Hij vroeg zich luidop af of het niet beter is om het dossier opnieuw te laten behandelen door het parket Oost-Vlaanderen, waar de afdeling Dendermonde toe behoort.

“Om vrij duistere reden werd het dossier in 1990 onttrokken aan Dendermonde en naar Charleroi verplaatst”, verklaart hij. “Pas twintig jaar later werd het opnieuw bovengehaald. Puur juridisch moet het onderzoek ook door het parket Oost-Vlaanderen gebeuren. De zwaarste feiten, zoals de aanslag op de Delhaize in Aalst, gebeurde in het toenmalige arrondissement Dendermonde. Er is dus geen enkele link met Charleroi.”

Strijd uitvechten

De laatste drie jaar wordt de helft van de toenmalige Dendermondse speurders, die deel uitmaakten van de cel Delta, door de speurders in Charleroi ervan verdacht medeplichtig te zijn aan de terreur van de Bende van Nijvel en zelfs lid te zijn geweest. Eén man werd in 2012 al bij hem thuis opgepakt en de laatste weken werden verschillende personen al verhoort door het Comité P wegens valsheid in geschriften in een proces-verbaal.

“Het is beklijvend te moeten horen hoe verschillende leden van de onderzoekscellen een strijd uitvechten”, zegt D’Haese. “De Dendermondse cel wordt, waarschijnlijk opzettelijk, in een slecht daglicht gesteld, door onder meer uitlatingen in de Franstalige pers.”

Een schande voor justitie in een rechtsstaat zoals België vindt D’Haese. “De sereniteit is compleet verloren gegaan”, zegt hij. “De nabestaanden hebben het recht om de waarheid te weten. Nu wordt er alleen met modder gegooid en gaat het om onderlinge conflicten. Ook de aandacht naar het eigenlijke dossier gaat zo compleet verloren.”

Zou het dossier overbrengen naar Dendermonde nog voor een opheldering kunnen zorgen? “Dat is nog maar de vraag na dertig jaar”, is D’Haese realistisch. “Maar de Dendermondse speurders hebben altijd alles in eer en geweten onderzocht. Als het dossier terug naar Dendermonde gaat, kan alles op een serene manier onderzocht worden op de correcte manier. Technisch moet dit ook mogelijk zijn en als parlementair is het mijn taak dit aan de kaak te stellen. Ik sluit het niet uit dat ik die vraag ook aan minister Koen Geens zal stellen. Justitie maakt op dit moment geen fraaie beurt.”

Pensioen

Bij het parket Oost-Vlaanderen konden ze gisteren nog niet reageren op deze uitlating van D’Haese. Freddy Troch, voormalig onderzoeksrechter in het dossier, kon enkel maar reageren dat hij het niet meer zal behandelen aangezien hij op pensioen is.

Bron » Het Laatste Nieuws