Speurders Dendermonde roepen op tot voorzichtigheid

De speurders en de voormalige onderzoeksrechter van Dendermonde vinden dat ze met de recente onthullingen in het dossier rond de Bende van Nijvel vals beschuldigd worden. Hun advocaat Walter Damen roept op om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Duikers hebben woensdag in het kanaal in Ronquières onderzoeksdaden verricht ’ter verificatie van elementen in het dossier’.

‘De speurders van Dendermonde zijn verontrust over de manier waarop het nieuws over manipulatie van het onderzoek naar de Bende van Nijvel naar buiten wordt gebracht’, zei Walter Damen, de advocaat van enkele van die speurders uit Dendermonde, in de nieuwsuitzendingen van 19.00 uur woensdagavond op VRT en VTM.

‘Politici en andere mensen nemen standpunten in in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek en dat wordt verkocht als waarheid’, aldus Damen. ‘Wij vragen om enige voorzichtigheid aan de dag te leggen. We vragen respect voor het geheim van het onderzoek.’

Dinsdag liet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uitschijnen dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel gemanipuleerd werd. Volgens de speurders van de zogeheten cel-Delta insinueert Geens hiermee dat zij het hebben gemanipuleerd.

Wapens opgevist

Concreet gaat het over een incident in 1986, waarbij een partij wapens werd gevonden in Ronquières, in het kanaal Brussel-Charleroi. Dat gebeurde één jaar na de laatste overval, door speurders onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch. Die wapens werden bij verschillende aanslagen gebruikt.

Maar het nieuwe onderzoeksteam uit Charleroi dat het dossier overnam, ontdekte in 2013 dat die wapens er véél later waren gelegd dan eerst was aangenomen. Niet meteen na de overval, maar wellicht een jaar later. De eerste groep speurders uit Dendermonde zou zich dus om de tuin hebben laten leiden, meent ook Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik en hoofd van het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Duikers hebben woensdag bepaalde delen van het kanaal Brussel-Charleroi opnieuw doorzocht. Volgens François Demoulin van het parket van Bergen gaat het om ‘verificaties van elementen uit het dossier’. Meer uitleg werd er niet gegeven.

Bron » De Standaard