Oprichter Groep Diane: ‘Ik dacht meteen: het zullen er toch geen van ons zijn’

Uren na de bloedigste raid van de Bende van Nijvel, op de Delhaize in Aalst in november 1985, herkent Arsène Pint, oprichter van de Groep Diane, de handtekening van zijn elitetroepen. ‘Ik heb toen gezegd: “Verdomme, het zullen er toch geen van ons zijn?”‘

De aanslag op de Delhaize in Aalst werd met militaire precisie uitgevoerd. Toenmalig rijkswachtkolonel Arsène Pint, nu 84, kwam ter plekke en linkte de gebruikte tactiek en gevechtsmethodes meteen aan die van de commando’s van zijn geesteskind, de Groep Diane. Dat herhaalt hij vandaag in Het Laatste Nieuws. ‘Opereren in drie groepen, met indringers, sluipschutters en daartussen een team dat met riotguns vernieling zaait…’

‘Diezelfde avond heb ik de toenmalige luitenant-generaal van de rijkswacht, de grote baas, opgebeld’, zegt Pint, die in de jaren 90 ook al hetzelfde zei in de onderzoekscommissie. ‘Ik zei hem dat ik een onbehaaglijk gevoel had bij wat ik gezien had.’ Hij eiste destijds een onderzoek, maar dat werd twee dagen later afgerond. Pints vermoedens bleken niet te kloppen. Later hebben de speurders die piste ook nog uitvoerig onderzocht, maar zonder resultaat.

‘Bende moordenaars gekweekt’

Chris B., die overleden ex-rijkswachter die beschouwd wordt als ‘de reus’ van de Bende van Nijvel, maakte eind jaren 70 inderdaad deel uit van de speciale interventie-eenheid van de rijkswacht. Maar B. werd begin jaren 80 uit de eenheid gezet na een schietincident. Ten tijde van de overval op de Delhaize in Aalst zat hij dus niet meer bij Groep Diane.

‘Ik heb Chris B. nooit gekend’, zegt Pint. ‘Hij moet pas na mijn vertrek aangeworven zijn.’ Het raakt de voormalige rijkswachtkolonel diep dat een ex-lid van ‘zijn’ elite-eenheid betrokken zou kunnen zijn bij de Bende van Nijvel. ‘Nu lijkt het alsof ik een bende moordenaars heb gekweekt.’

De Groep Diane is intussen verveld tot DSU, onderdeel van de federale politie. ‘Ik was en ben nog steeds fier op wat die eenheden bereikt hebben.’

Bron » De Standaard