Jules Knockaert stond 34 jaar geleden oog in oog met de Bende van Nijvel

Nu het dossier van de Bende van Nijvel in een stroomversnelling zit, groeit de hoop bij slachtoffers dat de zaak toch nog opgehelderd geraakt. Ook voor Jules Knockaert die in maart 1983 zwaargewond raakte bij de overval op de Colruyt-winkel in Halle.

Op 3 maart 1983 pleegde de Bende van Nijvel een overval op de Colruyt in Halle. Jules Knockaert was op dat moment 41 jaar en werkte als verkoopsdirecteur voor Colruyt voor de regio Brussel. Hij had die avond tegen sluitingstijd net een afspraak met de winkelverantwoordelijke in de Colruyt-winkel aan de Edingensesteenweg in Halle toen twee gewapende overvallers het kantoor boven de winkel binnenstormden.

Slagen op hoofd

“Voor ik besefte wat er gebeurde, kreeg ik een paar slagen op m’n hoofd en lag ik op de grond. De overvallers namen winkelverantwoordelijke Walter Verstappen mee naar de plek waar de geldkoffer stond. Onder bedreiging van een vuurwapen moest hij de kluis openen. Een reistas werd snel met het geld gevuld en dan hebben ze hem door het hoofd geschoten”, vertelt Jules.

Zelf belandde hij met verwondingen aan het hoofd en een gebroken hand in het ziekenhuis. “Ik heb heel veel geluk gehad”, beseft hij.

Geen slachtofferhulp

Na 34 jaar blijft Jules met die overval in zijn hoofd zitten. Van slachtofferhulp was er toen amper sprake. Om afstand te nemen, nam hij een jaar na de overval ontslag bij Colruyt en begon een nieuw leven aan de kust. “Ik heb er nooit veel over gesproken, maar ben de zaak wel blijven volgen. Zolang die overval niet opgelost is, kan je de bladzijde niet omdraaien”, zegt hij.

“Ik heb wel altijd het gevoel gehad dat het om een doofpotoperatie ging. Ik had de indruk dat ze wisten waar ze moesten zoeken maar dat ze niet mochten. Ik betwijfel of de zaak nog helemaal zal uitgeklaard worden”, legt hij uit. “De ontmaskering van de reus is maar het topje van de ijsberg. De belangrijkste vraag is niet zozeer wie het gedaan heeft, maar wel wie de opdrachtgevers waren en wat hun beweegredenen waren. Ik kan niet geloven dat al die overvallen toeval waren. Ik hoop dat ze het nu bij het rechte eind hebben.”

Bron » Het Nieuwsblad