25 Jaar geleden pleegde Bende van Nijvel eerste moord

Waver, 30 september 1982, 10u30 ’s morgens. Drie gangsters overvallen op brutale wijze de wapenhandel van Daniel Dekaise. Ze bemachtigen er verschillende wapens die later – in een geheim rapport van de Waverse BOB – als prototypes worden omschreven.

Een toevallig passerende agent van de Waverse gemeentepolitie wordt zonder aarzeling vermoord. De drie gangsters vluchtten weg in een Volkswagen Santana en twijfelen geen moment om in de buurt van Hoeilaart een rijkswachtpatrouille onder vuur te nemen. Twee gewonde rijkswachters blijven achter.

De mogelijkheid bestaat dat een lid van deze brutale bende werd geraakt door een rijkswachtkogel. Later die avond word de Volkswagen Santana uitgebrand teruggevonden in het Zoniënwoud ter hoogte van Watermaal-Bosboorde. De balans van deze gruwelijke dag: één agent vermoord, twee rijkswachters gewond – waarvan één zwaargewond – Daniel Dekaise zwaargewond en twee klanten lichtgewond.

Vandaag, 30 september 2007, is het exact 25 jaar geleden dat de Bende van Nijvel haar eerste moord pleegde. Enkele weken voordien hadden ze tijdens een nachtelijke overval in Maubeuge – een stadje in Noord Frankrijk – reeds bewezen dat ze zonder aarzeling de confrontatie aangingen met agenten.

Op 30 september 1982 toonden ze dat ze nog een stap verder durfden gaan. De moord op agent Claude Hulotte was voor procureur Deprêtre het moment om op bijna profetische wijze te verklaren dat ‘Waals Brabant niet het grondgebied van bloedbaden mag worden’.

De moord op Claude Hulotte en de overval op wapenhandel Dekaise blijft – naast alle andere feiten van de Bende van Nijvel – tot op vandaag onopgelost. De onderzoekers van de Cel Waals Brabant hebben nog tot 9 november 2015. Dan zullen alle feiten verjaard zijn.