Kamer keurt hervorming assisenproces goed

De plenaire Kamer heeft vanavond het tweede potpourri-wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens goedgekeurd, waardoor de assisenprocedure grondig wordt hervormd. Dat gebeurde met 80 stemmen voor van de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V, Open Vld en MR) en 39 stemmen tegen van PS, Ecolo-Groen, cdH, Vlaams Belang, PVDA en Défi. Sp.a onthield zich bij de stemming.

De wettekst voert een aantal hervormingen door in het strafrecht en het strafprocesrecht. Hij voert in de eerste plaats een grote hervorming door van de assisenprocedure. Assisen blijft behouden, maar sterk ontlast, omdat op enkele uitzonderingen na alle misdaden correctionaliseerbaar worden en dus voor de correctionele rechtbank kunnen worden behandeld.

Voorts verkleint minister Geens de rol van de onderzoeksrechters bijvoorbeeld bij huiszoekingen, door het toepassingsgebied van het mini-onderzoek uit te breiden. Daarnaast voert het ontwerp een procedure van ‘guilty plea’ in. Daardoor zullen geen lange debatten en procedures meer moeten volgen wanneer een verdachte onmiddellijk schuld bekent voor de rechtbank, weliswaar beperkt tot feiten waarop maximum vijf jaar celstraf staan.

Tot slot omvat het tweede potpourri-pakket de invoering van het elektronisch toezicht en probatie als autonome straf, alsook de schrapping van de nietigheidssanctie van de vordering van de onderzoeksrechter.

Bron » De Morgen