Tandartsen identificatieteam moeten jaren wachten op hun centen

Tandarts Eddy De Valck wordt vaak als forensisch expert ingezet bij de identificatie van slachtoffers van rampen, recent ook bij de aanslag op het metrostation van Maalbeek. Correct betaald worden door de overheid is niet vanzelfsprekend. “Blijven de betalingen uit, dan trek ik met een dagvaarding naar de rechtbank”, verklaart De Valck vandaag in de kranten van Mediahuis.

“De federale overheid slaagt er al jaren niet in om ons te betalen voor ons werk. In het beste geval komt het geld met veel vertraging. In januari ben ik betaald voor een opdracht na een crash van een sportvliegtuigje in Namen, drie jaar geleden”, luidt het. Vooral met de hulp bij buitenlandse missies gaat het fout. Voor zijn werk na de busramp in Sierre, in 2012, wacht De Valck nog altijd op zijn vergoeding.

Federaal minister van Justitie, Koen Geens, heeft in januari 2015 een centrale boekhouding ingevoerd, onder meer om de achterstand in de betaling van gerechtsdeskundigen weg te werken. Met resultaat, zegt het kabinet-Geens: “Justitie heeft vorig jaar voor 144,7 miljoen aan gerechtskosten betaald, of dubbel zoveel als het voorziene budget. En dat komt door het wegwerken van de achterstallen van de vorige jaren.”

Bron » De Morgen