Temmerman: “Turtelboom liet karrenvracht onbetaalde facturen achter”

Hoewel ze beloofd had het probleem aan te pakken, is de betalingsachterstand op de FOD Justitie onder de vorige minister, Annemie Turtelboom (Open Vld), nog verslechterd. Dat stelt Karin Temmerman, sp.a-fractieleidster in de Kamer, in een reactie op berichten dat de betalingsachterstand zo is opgelopen dat de gerechtstolken pas in maart 2015 betaald zullen worden.

Temmerman hekelt de “karrenvracht onbetaalde facturen uit periode Turtelboom” die nu boven water komt en betreurt dat ze Turtelboom zelf niet meer kan ondervragen over haar “wanbeleid”.

“Tolken, geneesheren, gerechtspsychiaters, tandartsen, telecomoperatoren, sleepdiensten en andere experts wachten intussen al 6 maanden op de betaling van hun prestaties. De betalingsachterstand zou zo’n 75 miljoen euro bedragen”, stelt de sp.a’ster.

“Lextra Lingua, de vereniging voor beëdigde vertalers en tolken, meldt zelfs dat sommige tolken intussen al leningen moeten afsluiten om hun eigen rekeningen te betalen. Het absurde is dat de fiscus intussen wel al de btw op hun openstaande facturen vordert. Een aantal experts zou intussen al afhaken en niet langer voor het gerecht willen werken. Dat zou een groot verlies aan expertise betekenen.”

Temmerman zal woensdag in de bevoegde commissie huidig Justitieminister Koen Geens aan de tand voelen over de situatie. “Het is natuurlijk vreemd dat ik nu minister Geens moet ondervragen over het wanbeleid van zijn voorgangster. Ik kan minister Geens enkel vragen om naar een oplossing te zoeken voor de situatie die minister Turtelboom heeft laten ontsporen”, betreurt ze.

Bron » De Morgen