“Wie bleef graven in Bende-dossier, is dood of verdwenen”

“Veel personen die dieper in het onderzoek naar de Bende van Nijvel gegraven hebben, zijn ondertussen verdwenen, gestorven in een ongeval of hebben zelfmoord gepleegd.” Dat zegt slachtoffer David Van De Steen aan VTM NIEUWS. Hij begrijpt dus zeker dat er een angstcultuur heerst rond het dossier, al heeft hij zelf geen schrik. “Ik zou niet weten voor wie.”

“Ik heb nooit iets verkeerd gezegd en iedereen die ik genoemd heb, is dood”, zegt slachtoffer David Van De Steen. “Maar ik snap de angstcultuur die er heerst. Het is opvallend: veel personen die dieper in het onderzoek gegraven hebben, zijn ondertussen verdwenen, gestorven in een ongeval of hebben zelfmoord gepleegd. Uiteraard stel ik me de vraag: waren dit wel zelfmoorden en ongevallen?”

Politieke schandalen

“Het probleem is dat iedereen enkel anoniem durft getuigen. Zolang die geheimzinnigheid blijft, zal er niets gebeuren. De laatste vijftien tot twintig jaar zijn er geen moorden meer geweest. De angst is dus niet meer nodig. Wie zoekt, komt nu automatisch bij de rijkswacht van toen terecht. Hooggeplaatsten willen dit nu gewoon in de doofpot houden uit angst voor politieke schandalen.”

Represailles

“Mensen die met de zaak van de Bende van Nijvel bezig zijn, zijn niet rustig”, zegt ook Geert Lenssens, de advocaat van de broer van de vermoedelijke Reus. “Het angstklimaat deint uit. Wie iets weet of iets wil zeggen, durft door de angstreflex niet naar voor komen. Er is ondertussen wel een wetgevend kader rond de bescherming van getuigen, maar toch hebben mogelijke getuigen schrik voor represailles.”

De broer van Chris B. heeft vorige week twee nieuwe tips aan de speurders gegeven. Die zouden mogelijk kunnen leiden tot de identificatie van andere daders van de Bende. “Iedereen die vertrouwd is met het dossier zal vaststellen dat er in de loop van de voorbije jaren dingen gebeurd zijn met mensen die vragen oproepen.”

Bron » VTM Nieuws