Geens ‘weigert akte te nemen’ van kritiek op plannen

De minister van Justitie is er niet over te spreken dat het openbaar ministerie al zijn bedenkingen heeft geuit bij een fundamentele hervorming.

Het openbaar ministerie, dat beklaagden voor de rechter moet brengen, maakt brandhout van de voorstellen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voor een nieuw wetboek van strafvordering. Daarin staan de regels over hoe het gerecht een onderzoek voert.

In een advies dat maandagavond werd verspreid, noemen de magistraten die plannen ‘onbetaalbaar, onwerkbaar en onaanvaardbaar’ (DS 16 januari).

‘Dit advies is ongevraagd, overhaast en erg voorbarig’, reageert minister Geens in een communiqué. ‘Er bestaat nu slechts twee derde van de eerste versie van een nieuw wetboek.’ Geens laat ook weten dat hij ‘weigert akte te nemen van het korte advies van het openbaar ministerie’.

Ook het moment waarop het advies is verspreid, zint de minister niet. Hij kreeg het volgens zijn mededeling maandagavond ‘om 18.06 uur’. ‘Nog voor de expertengroep (die de voorstellen schrijft, red.) en het openbaar ministerie elkaar, voor het eerst voltallig, zouden ontmoeten over deze eerste versie.’

Volgens Geens hebben zijn experten het openbaar ministerie al ruim ingelicht ‘en gehoord’ over de hervormingen. De magistraten zeggen daarentegen dat zij nooit werden betrokken bij de werkzaam-heden van die experten.

Het is duidelijk dat Geens niet erg apprecieert dat het openbaar ministerie al zijn bedenkingen heeft geuit bij de voorstellen. ‘Men probeert de haalbaarheid onderuit te halen nog voor deze voorstellen het voorwerp hebben kunnen uitmaken van een ernstige dialoog. Dit strijdt met het algemeen belang en met de grote kwaliteit en inzet van de experten’, laat hij weten.

Daarnaast benadrukt Geens dat hij met deze hervorming een eenvoudiger en meer eigentijds recht wil creëren.

Bron » De Standaard